Siäl o peli!

Porilaista urheilua vuosien takaa Maaliskuussa yleisölle avautunut Satakunnan Museon ”Siäl o peli! Porilaista urheilua vuodesta 1856” -näyttely kokoaa porilaisen urheiluhistorian merkittävimmät tapahtumat vuodesta 1856 aina nykypäivään asti....


Porilaista urheilua vuosien takaa

Maaliskuussa yleisölle avautunut Satakunnan Museon ”Siäl o peli! Porilaista urheilua vuodesta 1856” -näyttely kokoaa porilaisen urheiluhistorian merkittävimmät tapahtumat vuodesta 1856 aina nykypäivään asti. Näyttelyssä tutustaan porilaisen urheiluhistorian merkittävimpiin urheilijoihin, tapahtumiin ja ilmiöihin, aina ässähyökkääjä Veli-Pekka Ketolasta olympiavoittaja Leo-Pekka Tähteen. Omaperäisen nimensä näyttely on saanut porilaisten urheilukatsomoiden vakiohuudosta.

Yhteistyössä opiskelijoiden kanssa

Siäl o peli! -näyttely liittyy Satakunnan hankkeeseen, jossa kerättiin ja tallennettiin museon kokoelmiin porilaiseen urheiluun liittyvää aineistoa. Hankkeen idea syntyi, kun huomattiin, että porilaista urheilua ei ole aiemmin tallennettu. Tallentamishankkeen projektisuunnittelija Heidi Helkiö-Mäkelä kertoo hankkeen sujuneen hyvin.

- Hanke toteutettiin nopealla aikataululla ja kiire oli kova, mutta se on mennyt tosi hyvin. Ei ole ollut hetkeä, että ei olisi tiennyt mitä tekisi, kun hankkeessa toteutettiin niin paljon haastatteluja ja kerättiin aineistoa.

Tallentamishankkeessa oli mukana Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelma, jonka opiskelijat olivat mukana hankkeessa erillisen kurssin kautta. Kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelmasta valmistunut Helkiö-Mäkelä kehuu yhteistyön antia.

- Opiskelijoista on ollut tosi iso apu ja yhteistyö koulutusohjelman kanssa on aina sujunut hyvin, niin tässä kuin muissakin hankkeissa. Nyt esimerkiksi opiskelijat tekivät haastatteluita, joka helpotti urakkaa huomattavasti.

Väitöskirja aluillaan

Nuorempana ringetteä pelanneen ja valmentaneen Helkiö-Mäkelän aluillaan oleva väitöskirja keskittyy urheilunostalgiaan. Jo gradutyössään nostalgiaa tutkineen Helkiö-Mäkelän väitöskirja perehtyy siihen, millaisia asioita kohtaan urheilun seuraajat tai fanit tuntevat nostalgiaa.

Helkiö-Mäkelän väitöskirja-aihe syntyi omasta mielenkiinnosta. Urheilusta ja penkkiurheilusta kiinnostunut tutkija oli mielissään siitä, miten urheilu ja nostalgia kytkeytyvät toisiinsa.
- Esimerkiksi tässä hankkeessa lahjoitetulla tai lainatuilla esineistöllä itsessään on antajalle jokin arvo, jonka vuoksi he kokevat sen tärkeäksi. Tämän asian tutkiminen kiinnostaa hirveästi, Helkiö-Mäkelä päättää.

Siäl o peli! -näyttely on yleisölle avoinna Satakunnan Museossa 17.3.–7.10.2012.

Teksti ja kuvat: Timo Riihentupa
10.4.2012