Soinnut synnyttävät kuvia

Visuaalisuutta oopperaan opiskelijavoimin Aalto-yliopiston Porin yksikön käytävillä käy huiske. On maaliskuun loppu, ja Creative Business Management -opiskelijat ovat pian suuren näytön edessä. Huhtikuun 19. päivä saa ensi-iltansa Pori Sinfonietan...


Visuaalisuutta oopperaan opiskelijavoimin

Aalto-yliopiston Porin yksikön käytävillä käy huiske. On maaliskuun loppu, ja Creative Business Management -opiskelijat ovat pian suuren näytön edessä. Huhtikuun 19. päivä saa ensi-iltansa Pori Sinfonietan Wagner-gaalakonsertti, johon toteutetaan visualisointi opiskelijavoimin.

Tämä on hieno mahdollisuus ja suuri haaste opiskelijoille, kertoo tuotannosta vastaava mediatuotannon professori Marjo Mäenpää Aalto-yliopistosta.

- Kun työn alla on oikea konsertti, ei tuotantoa voi mokata.

Haasteellisista tehtävistä on selvitty aiemminkin, mistä on osoituksena kaksi aiempaa yhteistyökonserttia Pori Sinfonietan kanssa. Taideteollisen korkeakoulun eli nykyisen Aalto-yliopiston opiskelijat ovat olleet mukana toteuttamassa visualisointeja vuoden 2008 Kuusi hetkeä -konserttiin ja vuoden 2010 Wozzeck-oopperaan. Tänä vuonna yhteistyössä on mukana ensi kertaa myös SAMK, jonka opiskelijat osallistuvat etenkin visualisoinnin tekniseen toteutukseen. Suurtuotantoon osallistuminen takaa opiskelijoille monia oppeja.

- Monialaisissa ryhmissä työskentely opettaa paljon tiimityöskentelystä. Luova prosessi opettaa myös epävarmuuden sietokykyä, sillä alussa meillä oli vain lista konsertin kappaleista. Lisäksi aikataulu on ollut todella tiukka: koko tuotantoon on aikaa hieman alle kaksi kuukautta, Mäenpää luettelee.

Kunnioitus on onnistuneen yhteistyön ydin

Musiikin visualisointi on lähtöisin populaarimusiikin VJ- eli Video Jockey -kulttuurista. Klassisen musiikin alueella visualisointi on uudempi aluevaltaus. Hyvä kuvitus ei kerro musiikin tarinaa suoraan, vaan tuo uusia elementtejä siihen.

- Vaikka kyseessä on monimediatuotanto, musiikki on ensisijainen lähtökohta. Sitä kunnioitetaan ja sen ehdoilla mennään, Mäenpää täsmentää.

Mäenpää on ollut mukana kaikissa kolmessa yhteistyöhankkeessa, kuten taiteellisesta ja teknisestä suunnittelusta vastaava Petri Ruikkakin.

- Yhteistyö Pori Sinfonietan kanssa on ollut toimivaa joka kerralla. Monet kulttuurilaitokset asettavat tarkkoja rajoja yhteistyölle, mutta Sinfonietan kanssa on vallinnut molemminpuolisen luottamuksen ja kunnioituksen ilmapiiri, Mäenpää kiittelee.

Yhteistyöhanke on poikkeuksellinen koko maankin mittapuussa.
- En ole kuullut, että muualla Suomessa opiskelijat olisivat toteuttaneet visualisointia ammattisinfoniaorkesterin konserttiin, Mäenpää sanoo.

Visualisoitu Wagner-gaalakonsertti Porin Promenadisalissa 19.4.2012.

Yliopistokeskuksen ja Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijat pääsevät
seuraamaan konsertin kenraaliharjoituksia Promenadi-saliin torstaina 19.4.
Klo 11.-14. Paikkoja voi varata osoitteesta: katri.martens(at)pori.fi

Lisätietoa: http://wagnergalaconcert.wordpress.com/

Teksti: Aija Amee