Sosiaaliset taidot ja sukkulointi

SOSIAALISET TAIDOT JA SUKKULOINTI HUMANISTIN TÄRKEÄT OMINAISUUDET16.3.2006Viime vuoden marraskuussa filosofian maisteriksi Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitokselta valmistunut Risto Kupari tuli aikanaan vuonna 2003...


SOSIAALISET TAIDOT JA SUKKULOINTI HUMANISTIN TÄRKEÄT OMINAISUUDET

16.3.2006

Viime vuoden marraskuussa filosofian maisteriksi Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitokselta valmistunut Risto Kupari tuli aikanaan vuonna 2003 kesätöihin Porin kaupungin kulttuuritoimeen Pori Folk -festivaalin tarpeisiin. Puolen vuoden Siikaisissa ollutta EU-projektia lukuunottamatta Risto on ollut työllistettynä Pori Folkin “isähahmona” siitä lähtien.

Kansanmusiikkitausta ja oma muusikkoura yhdistettynä tuoreisiin akateemisiin taitoihin ovat Riston mukaan avaimet nykyiseen melko omalta tuntuvaan toimenkuvaan.

Turun yliopiston aloitettua koulutusohjelmansa Porissa syksyllä 2001, Risto oli palannut Pohjanmaan lakeuksilta takaisin kotikaupunkiin. Aikanaan Porista oli lähdetty asenteella 'ei enää tänne takaisin'. Koulutus vaikutti kiinnostavalta ja paluu sittenkin helpolta. Ennätysajassa suoritetut opinnot saivat vauhtia siitä tosiseikasta, että ensimmäisenä joulu- tai kesälomana ei työpaikkaa löytynyt mistään. Kesällä tuli ahkeroitua vielä Tampereen musiikintutkimuksen laitoksella, missä Risto suoritti etnomusikologian kurssin.

Porin kaupungin tarjottava töitä valmistuville

Valmiina ja mielekkäässä työssä toimivana maisterina on antoisa muistella oman opintien sujumista ja sitä, mikä laaja-alaisten ja monipuolisten opintojen lisäksi johti työpaikan saamiseen. Risto peräänkuuluttaa nimenomaan henkilökohtaisten vahvuuksien esilletuomista. Jatkossa maistereita valmistuu paljon, ja tähän haasteeseen olisi Porin kaupungin myös vastattava. Suurten ikäluokkien eläköityminen on tosiasia, ja siihen saumaan olisi uusien valmistuneiden akateemisten ja ammattikoulutettujen osuttava uusine tietoineen ja taitoineen pitkään työssäolleiden rinnalle.

Kaupungin organisaatiossa mukana oleva Risto esittää myös kritiikkiä. Työpaine on ainakin itsellä kova, henkilöstön määrä ei saisi budjetin mukaan lisääntyä, mutta tiettyä uudenlaista kohdentamista voisi ehkä miettiä. - Toisaalta useassa ryhmässä toimiminen tuo ihmiset tutuiksi, sillä kaupungin virastoissa on vakiintuneet toimintatapansa, jotka pitää opetella.


Humanistin toimenkuvaa


Riston päivät eivät täyty vain kansanmusiikista. Projektisihteerin työ vie tilaisuuksiin eri puolille, kuten viime vuonna osallistuminen Radio Yle Satakunnan Perjantaiseuraan. - Välillä olo oli kuin Jaakko Parantaisella, että asiasta en nyt mitään tiedä, mutta tätä mieltä olen, naurahtaa Risto. Konsertti- ja juhlailtamiin osallistuminen viran puolesta kysyy sosiaalisia taitoja. Humanistille ovat erittäin tuttuja myös power point- esitykset, excel-taulukot ja muu nykytekniikka.

Kiinnostavia hankkeita ovat myös Karhukuntien kulttuurityöryhmään osallistuminen sekä vanhustenhuollon strategiatyöryhmän jäsenyys. - Viikkarin Valkamassa oli juuri kulttuuritilaisuus, sillä vapaa-aikaohjaaja otti kulttuuritoimeen yhteyttä ja asiat lähtivät sujumaan, sanoo Risto. - Enemmänkin lausuntaa tai musiikkia voisi järjestää vanhainkodeissa, mutta tämä vaatii ihmisen työpanoksen.

Kansanlauluperinteestä gradun tehnyt Risto on saanut Lapualta Ala-Könni-Instituutista työtarjouksen, mutta ei välttämättä haluaisi muuttaa Pohjanmaalle, kun on nyt asettunut takaisin lähelle kotimaisemia Kyläsaareen.

Teksti: Eeva Sinerjoki