Taide, tekijyys ja tekijänoikeudet esillä

Seminaari lähestyy tekijyyttä monelta suunnalta23.4.2011 Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto järjestää 19.5. Porin yliopistokeskuksella seminaarin Nimeä ei saa julkistaa – tekijyyden ulottuvuuksia. Seminaari on...

Seminaari lähestyy tekijyyttä monelta suunnalta

23.4.2011

Porin lastenkulttuurikeskus – Satakunnan lastenkulttuuriverkosto järjestää 19.5. Porin yliopistokeskuksella seminaarin Nimeä ei saa julkistaa – tekijyyden ulottuvuuksia. Seminaari on toteutettu yhteistyössä Aalto-yliopiston Porin taiteen ja median laitoksen kanssa.

Porin lastenkulttuurikeskuksen toiminnanjohtaja Päivi Setälä näkee tekijyysteeman ajankohtaiseksi.

- Kulttuurissa tuntuu yleisesti olevan vallalla käsitys, että kaikki voidaan kopioida, Setälä sanoo.

Tekijänoikeudet suojaavat tekijää, mutta ne palvelevat myös yhteiskuntaa.

Ovatko ideat suojattuja? Mitä oikeuksia tekijällä on? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan seminaarissa vastauksia.

Lapsellakin oikeudet teoksiinsa

Yksi seminaarin painopiste on tekijyys lapsen näkökulmasta. Kiinnostava kysymys on myös lapsen ja taiteilija-opettajan välinen ohjausprosessi, josta seminaarissa puhuu tutkija Jaana Erkkilä. Kuka on tekijä, kun taiteilija ohjaa lasta?

- Lapsen ohjaaminen siten, ettei vaikuta liikaa hänen tekemiseensä, on haastavaa tasapainoilua. Taiteilija voi helposti saada lapset tekemään ohjaajan itsensä tyylisiä teoksia sen sijaan että lapsen oma näkemys pääsisi esiin, Päivi Setälä pohtii.Nimeä ei saa julkistaa -seminaari 19.5. Porin yliopistokeskuksella. Seminaari on osa Taikalamppu-lastenkulttuurikeskusten toimintaa ja Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaalia.
Hinta 30 e työssäkäyville ja 10 e opiskelijoille. Aalto-yliopiston taideteollisen korkeakoulun opiskelijoille maksuton. Ilmoittautumiset osoitteessa www.sakulaku.fi/fotofestivalTeksti: Aija Amee