Taide ei katoa Porista

Maisteriohjelmat loppuvat Aalto-yliopiston visuaalisen kulttuurin maisteriohjelma saavutti tänä vuonna kymmenen vuoden iän. Kymmenvuotispäivät jäivät samalla kuitenkin viimeisiksi juhliksi, sillä aiemmin tänä vuonna ilmoitettiin, että Porissa loppuvat...


Maisteriohjelmat loppuvat

Aalto-yliopiston visuaalisen kulttuurin maisteriohjelma saavutti tänä vuonna kymmenen vuoden iän. Kymmenvuotispäivät jäivät samalla kuitenkin viimeisiksi juhliksi, sillä aiemmin tänä vuonna ilmoitettiin, että Porissa loppuvat visuaalisen kulttuurin maisteriohjelma sekä Creative Business Management (CBM) -maisteriohjelma.

Mikä ihmeen PUPA?

Aalto-yliopisto ei kuitenkaan katoa Porista, vaan tilalle on luotu PUPA eli Pori Urban Platform of Aalto University, jonka on tarkoitus olla projektialusta eri hankkeiden toteuttamiseksi. Ajatus PUPAsta syntyi Aalto-yliopiston Porin yksikössä.

- PUPAn avulla Aalto-yliopiston eri yksiköt voivat toteuttaa Porissa hankkeita yksin tai yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. PUPAn avulla on tarkoitus parantaa erityisesti opiskelijoiden liikkuvuutta ja yhteiskunnallista vaikuttamista, kertoo Aalto-yliopiston Porin yksikön varajohtaja Taina Rajanti.

Tavoitteena on, että Porissa järjestettäisiin vuosittain useita eri projekteja, joiden pituus voi vaihdella muutamista päivistä kuukausiin.

- PUPAlla on käytössä vuosittainen summa, jonka voimme jakaa opiskelijaliikkuvuuden tukemiseen. Tällöin ei esimerkiksi Helsingistä saapuvien opiskelijoiden tarvitse miettiä matkakuluja. Lisäksi säilytämme täällä yliopistokeskuksessa miltei kaikki vanhat tilamme, Rajanti selventää.

Poria ei kannata jättää

Vaikka visuaalisen kulttuurin maisteriohjelma loppuukin, ei Aalto-yliopisto katoa Porista. Rajanti korostaa Karhukaupungin merkitystä.

- Emme missään nimessä halua menettää kontaktejamme ja yhteistyökumppaneitamme, mitä meillä täällä on. Porissa vaikutusmahdollisuutemme ovat paljon suuremmat kuin isommissa kaupungeissa, hän sanoo.

Rajanti haluaa nähdä muutokset positiivina, askeleina eteenpäin.

- Tarkoituksenamme ei ole karata Helsinkiin ja Otaniemeen. Tavoitteena on, että tuomme Otaniemen Poriin ja Porin Otaniemeen. Yksi maisteriohjelma loppuu, mutta opetussisällöt eivät katoa.

Porin taidepiirienkään ei kannata olla huolissaan tulevaisuudesta.

- Ei taide Porista mihinkään katoa. Taidepiiri on täällä vireä ja yhteistyö on mallikasta, emmekä mekään täältä häivy, Rajanti päättää.

Teksti: Timo Riihentupa