TaiK kauppahallissa

TaiK tuo toimintansa kaiken kansan keskelle kauppahalliin 9.5.2009Taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median osasto on rakentanut Porin kauppahalliin oleskelu- ja työskentelytilan toukokuun ajaksi. – Meitä kiinnostaa kaupunkitila ja tuoda...


TaiK tuo toimintansa kaiken kansan keskelle kauppahalliin

9.5.2009

Taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median osasto on rakentanut Porin kauppahalliin oleskelu- ja työskentelytilan toukokuun ajaksi.

– Meitä kiinnostaa kaupunkitila ja tuoda julkiseen kaupunkitilaan toimintaa, jota siellä ei tavallisesti ole, kertoo tutkimusjohtaja Taina Rajanti Porin taiteen ja median osastolta.

Kauppahallissa nähdään toukokuun aikana Porin taiteen ja median osaston normaalia taiteellista, tutkimuksellista ja opiskelullista toimintaa, jota myös tavallinen porilainen yleisö voi seurata.
Kauppahallissa kuullaan muun muassa Taina Rajantin luento aiheesta ”mitä kaupunki on”, Michail Galanakis´n luento olohuoneinstallaatiosta, Porin kaupungin kaavoittaja Mikko Nurmisen luento julkisesta kaupunkitilasta ja TaiKin lehtori Pia Euron luento, joka käsittelee taidetta tilassa.

Pia Euron johdolla kauppahallissa suunnitellaan ja rakennetaan myös tilataideteosta, jonka on tarkoitus valmistua kesän Pori Jazz –festivaaleille.

– Luentojemme tarkoitus ei kuitenkaan ole olla varsinaisia yleisöluentoja, vaan luentomme ovat TaiKin omia luentoja, joita yleisö voi seurata, Rajanti täsmentää.

Yhteisötaiteen muoto

Kokeellisella kauppahalli-projektilla TaiKin väki tutkii myös, miten heidän toimintansa vaikuttaa tilaan.

– Tarkoituksemme on, että yleisö voi vapaasti tulla tilaan. Vielä emme tosin ole pystyneet näkemään, mitä kaikkea tilassa voi tapahtua, Rajanti kertoo tilan avajaisista seuraavana päivänä.
Toisaalta tutkimme myös, miten ihmisten silmien alla työskentely vaikuttaa omaan tekemiseemme.
Porissa vastaavia tapahtumia ei juuri ole nähty, muualla maailmassa vastaavia kokeiluja sen sijaan on ollut.

– Tämä on yksi performanssi- ja yhteisötaiteen muoto. Se mikä tässä meidän projektissamme kuitenkin on Pia Euron mukaan erilaista, niin me emme tee taideteosta jossain muualla ja tuo sitä tähän tilaan, vaan koko prosessi tapahtuu julkisessa tilassa, Rajanti huomauttaa.
Mahdollisesta jatkosta projektille ei vielä ole TaiKissa päätetty.

– Oma tutkimusalani koskee nimenomaan kaupunkitilaa ja olen todella kiinnostunut kaikkiin sen toimintoihin ja käytäntöihin liittyvistä kokeiluista. Voi hyvinkin siis olla, että me tämänkaltaista projektia myös jossain muodossa jatkamme, Taina Rajanti kertoo.

TaiKin väki on erityisen tyytyväinen kauppahallin ja se yrittäjien myönteisestä suhtautumisesta projektiinsa.

– Kaikki ovat olleet todella ystävällisiä, eikä ole tuntunut lainkaan siltä, että olisimme tunkeilijoita, Rajanti kiittää.

Kauppahallin tilassa voi seurata TaiKin luentoja 12. ja 13.5. klo 12–14, tiistaina 19.5. ja 20.5. klo 10–12 ja 12–14, perjantaina 15.5. kauppahallissa tutkija Kati Heljakka pitää ”aikuisten lelupäivän”, jonne aikuiset voivat tuoda esim. omia design-lelujaan ja kertoa lelunsa tarinan.


Teksti: Eija Hammarberg