TaiK:ssa valitaan Mediatuotannon professoria

Kolme valitsee kolme kovinta TaiK-professuurin hakijoista 19.9.2006 Yliopistollisen professuurin viran täyttäminen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Taideteollisen korkeakoulun (TaiK) Porin taiteen ja median osaston mediatuotannon professorin...
Kolme valitsee kolme kovinta TaiK-professuurin hakijoista

19.9.2006

Yliopistollisen professuurin viran täyttäminen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Taideteollisen korkeakoulun (TaiK) Porin taiteen ja median osaston mediatuotannon professorin pestin hakuprosessi alkoi jo toukokuussa 2005, jolloin paikka julistettiin haettavaksi. Hakuprosessin proseduurin mukaan kaikki määräaikaan mennessä tulleet hakemukset lähtevät tutkimusneuvoston valitsemille kolmelle asiantuntijalle, jotka arvioivat hakijat ja asettavat heistä kolme parasta paremmuusjärjestykseen. Valinta perustellaan kirjallisella lausunnolla laitoksen osastoneuvostolle ja valitut henkilöt kutsutaan opetusnäytetilaisuuteen.

Mediatuotannon professuurin virkaan Poriin hakijoista ehdolle valikoituivat Marjo Mäenpää, Antero Kare ja Teijo Pellinen. Kukin hakijoista sai kaksikymmentä minuuttia aikaa antaa avoimessa tilaisuudessa opetusnäytteensä aiheesta ”Audiovisuaalisten tuotantoprosessien monimuotoisuus ja mediatuotannon koulutuksen alueelliset haasteet ja mahdollisuudet”.

Opetusnäytettä seurasi kymmenen minuutin keskustelu, jonka jälkeen laitoksen osastoneuvosto arvioi hakijat pistein yhdestä viiteen. Osastoneuvosto panee valitsemansa hakijan ehdolle lausuntoa varten korkeakoulun tutkimusneuvostolle, joka esittää rehtorille ehdotetun nimittämistä virkaan. Rehtorin tarkastaa virkaehdotuksen ja korkeakoulun hallitus lopulta nimittää valitun professorin virkaansa. Kokonaisuudessaan prosessi vie aikaa noin puolitoista vuotta. Porissa uusi professori astunee virkaansa tammikuussa 2007.

Valittavalta professorilta odotetaan selviä tavoitteita

Porin taiteen ja median osastolla ensimmäistä vuottaan opiskelevalla Ulla Bergströmillä on selvät ajatukset siitä, mitä tulevalta mediatuotannon professorilta odotetaan.
– Professorilla tulee olla oma näkemys ja selkeät tavoitteet ja päämäärät.
– Nyt näimme lähtökohdiltaan kolme hyvin erilaista opetusnäytettä siitä, miten aihetta käsiteltiin ja miten se esitettiin yleisölle, Ulla Bergström miettii.

Ulla Bergströmillä on itsellään takanaan vankka kahdeksan ja puolen vuoden tausta media-alan yrittäjänä.
– Aina pitää oppia kuitenkin uutta. Levityskanavat ja median käyttö ovat muuttuneet viime aikoina paljon, Bergström perustelee paluutaan opiskelemaan.
TaiK:n mediaopetukselta Bergström odottaa teorian ja tieteellisyyden lisäksi itse tuotteen tärkeyden huomioimista.
– Mediatuotantoja tehdään kaikille nähtäväksi, siksi käytännönläheisyyskin on tärkeää.

Kovatasoisia hakijoita (lue lisää...)


Teksti ja kuvat: Eija Hammarberg