Taiteilijoiden huoli galleriasta

TAITEILIJOIDEN HUOLI GALLERIASTA15.9.2005 Maaherrankadulla on jo vuodesta 1989 toiminut taiteilijaseura NYTEn taidegalleria. Taideyhteisö on yksi maamme vanhimpia. Jäseniä tällä hetkellä on noin 70. NYTE toimii nuorten taiteilijoiden foorumina, antaen...


TAITEILIJOIDEN HUOLI GALLERIASTA

15.9.2005

Maaherrankadulla on jo vuodesta 1989 toiminut taiteilijaseura NYTEn taidegalleria. Taideyhteisö on yksi maamme vanhimpia. Jäseniä tällä hetkellä on noin 70. NYTE toimii nuorten taiteilijoiden foorumina, antaen mahdollisuuksia esittää taidetta sekä vaikuttaa ennakkoluulottomasti taiteen kentällä.

Toiminnan alussa nimi oli 1 h+k, mutta tilojen lisääntyessä on nimeksi vakiintunut Galleria 3 h+k. Paikka on helposti ihmisten löydettävissä ja taiteilijoiden mielestä tilat ovat mukavan idylliset ja toimivat.

Viidennen osan ja keskikaupungin välimaastossa sijaitseva galleriarakennus on kuitenkin vaihtanut omistajaa keväällä. Kaupunki myi kiinteistön pankille, joka on hakenut tontille kaavamuutosta. Poikkeuksetta on muutoksen haku ollut merkkinä siitä, että rakennuksen käyttö halutaan muuttaa. Taiteilijat pelkäävät, että toistaiseksi voimassa oleva sopimus heidän kanssaan tullaan purkamaan. Samoin tullaan purkamaan hyvässä kunnossa oleva rakennus. Tilalle pankki haluaa rakentaa kerrostalon.

Taiteen keinoin talon suojeluun

Galleriarakennus on ollut purku-uhan alla aiemminkin. Taiteilijat vetosivat säilymisen puolesta jo kaksi vuotta sitten performanssilla Herätkää Nyte. Samaan aikaan purettiin vastapäinen Isolinnankadun ja Maaherrankadun kulmassa seisonut suuri puutalo, joten alueen lopullisesta muuttumisesta oltiin syystäkin huolissaan.

Vuonna 2004 tehtiin Muuri-projekti, missä roskalavoilta löydetyt kovalevyt ja laudat rakennettiin talon läpi muuriksi. Graffiti-piirroksin koristeltu muuri sisälsi purkamista vastustavia lauseita.

Uusin yritys vaikuttaa ihmisten ajatuksiin talon säilymiseksi on tänä syksynä aloitetut kaivaukset rakennuksen seinustalla. Pieniin muovipusseihin pakatut näytteet on tarkoitus esitellä Gallerian näyttelytilassa marraskuun 11.- 27. päivä. Syksyn aikana on tekeillä Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden pieni tutkielma alueen menneisyydestä ja siitä, miten ympäristö alkoi hiljalleen muuttua. Valokuvien ja karttojen avulla selvitetään millainen seutu oli silloin, kun liikekeskusta oli puutalovaltainen, eikä pysäköintitilan tarvetta vielä ollut.

- Tällaista rakennusta ei enää mistään saa tilalle. Suuri kulttuurikeskus, jonne kaikki taideryhmittymät voisivat yhdessä sijoittua, on vielä täysin auki oleva asia, kertovat Annukka Olli Nytestä sekä Laura Lehenkari Tehdas ry:stä. Kaivauksista kertovan näyttelyn lisäksi tyttöjen mielessä on käynyt ottaa yhteyttä talon omistavan pankin asiakkaisiin ja kertoa tilanteesta.

Teksti: Eeva Sinerjoki