Täydennyskoulutusta uudella näkökulmalla

TuKKK valjastaa oman osaamisensa täydennyskoulutuksen käyttöön Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö aloittaa syksyllä hieman uudella tavalla suunnitellun täydennyskoulutuksen. Aikaisemmin täydennyskoulutusta on rakennettu erilaisten...


TuKKK valjastaa oman osaamisensa täydennyskoulutuksen käyttöön

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö aloittaa syksyllä hieman uudella tavalla suunnitellun täydennyskoulutuksen. Aikaisemmin täydennyskoulutusta on rakennettu erilaisten hankkeiden tai rahoitusmekanismien kautta, nyt koulutuspäällikkö Hanna Suontaustan mukaan idea lähtee korkealaatuisen osaamisen tarjoamisesta.

- Tuotamme ja tuotteistamme omaa, tarvittaessa myös ulkopuolista, osaamistamme täydennyskoulutuksen korkealaatuisiin täsmäsuunnattuihin paketteihin.

Kuntien ja elinkeinoelämän käyttöön

Kehitysjohtaja Heikki Haaparannan mukaan idean tärkein osa-alue on juuri oman henkilökunnan osaaminen.

- Teimme osaamiskartoitusta, ja huomasimme että meillä on perusopetuksessa ja tutkimuksessa aivan valtava määrä osaamista, jota voidaan hyödyntää elinkeinoelämän ja kuntien käyttöön täydennyskoulutuksen kautta. Ajatuksena on luonnollisesti myös luoda vahvat verkostot muihin täydennyskoulutusta vastaaviin toimijoihin.

Osaamiskartoitukset tehtiin syksyn aikana ja täydennyskoulutushankkeen suunnittelu on tämän vuoden aikana lähtenyt niin hyvään vauhtiin, että syksyllä on tarkoitus järjestää jo ensimmäisiä koulutuksia.

- Syksyllä on tarjolla jo eri tyyppisiä tuotteita ja syyskuussa polkaisemme ensimmäiset käyntiin, Suontausta toteaa.

Lähellä oleva koulutus kiinnostaa

Suontaustan mukaan erityylisiä tuotteita on jo kehitetty. Yhdeksi tarjolle tulevaksi esimerkkipaketiksi hän nostaa talouden johtamisen.

- Siihen meillä on talossa erittäin vankkaa osaamista. Kuntapuolella on varmasti myös paljon kysyntää, sillä he elävät tällä hetkellä aikamoisessa muutostilassa. Tämä paketti on jo aika pitkälle suunniteltu.

Suontaustan mukaan koulutukset ovat noin kahden kuukauden mittaisia. Opetus tapahtuu koko päivän pituisina intensiiviopetuksina, lähipäivinä. Kolmen tehokkaan lähipäivän välit jäävät omatoimiseen opiskeluun.

Koulutusten markkinointi elinkeinoelämälle on aina hieman hankalaa, mutta Suontaustan mukaan heidän tuotteillaan on yksi suuri kilpailuvaltti osaamisen lisäksi.

- Yritykset lähettävät henkilökuntaansa koulutuksiin, mutta ne ovat yleensä Helsingissä ja kokonaiskustannuksiltaan maksavat paljon. Työntekijät varmasti arvostavat sitä, että voi mennä koulutuspäivän jälkeen heti kotiin, eikä jäädä tekemään hotellikuolemaa.

Haaparannan mukaan täydennyskoulutus on työnantajille oiva panostuksen paikka.

- Pystymme helposti esittämään, että tuotto tässä on isompi kuin panostus. Täydennyskoulutus maksaa itsensä jopa moninkertaisesti takaisin, Haaparanta lupaa.

Teksti: Iiro Lehtonen