Tiina Mätäsjärvi kulkee kahden kaupungin väliä

Reissaavalla opiskelijaäidillä asenne ja motivaatio kohdallaan 14.4.2009 Kolmekymppinen Tiina Mätäsjärvi on yksi monista Porin yliopistokeskuksen perheellisistä opiskelijoista, jotka koettavat päivittäin löytää aikaa niin satu- kuin...


Reissaavalla opiskelijaäidillä asenne ja motivaatio kohdallaan

14.4.2009

Kolmekymppinen Tiina Mätäsjärvi on yksi monista Porin yliopistokeskuksen perheellisistä opiskelijoista, jotka koettavat päivittäin löytää aikaa niin satu- kuin tenttikirjojenkin lukemiseen. Tiinan perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi kaksi pientä lasta, 2-vuotias Santeri ja 5-vuotias Siiri.

Mätäsjärvi onkin aikamoinen tehopakkaus, sillä hän on kahden vuoden aikana matkannut Tampereelta opintojensa pariin Poriin viikoittain, toiminut fitness-ohjaajana jumppatunneilla kotikaupungissaan ja rakentanut perheensä kanssa omakotitalon reilussa vuodessa. Kaiken kukkuraksi toisen vuoden opiskelut ovat sujuneet kolmatta lasta odottaessa.

Tiina Mätäsjärvi haki Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikköön hyvinvointialan maisteriohjelmaan salaa välttääkseen lähipiirin paineet kouluun pääsemisen suhteen. Kesällä 2007 Mätäsjärven perhettä onnisti: Tiina sai koulupaikan ja samoihin aikoihin perhe voitti yllättäen Tampereen kaupungin arvonnassa omakotitalotontin.

Kotona ja koulussa - tentissä ja tontilla - junassa ja jumpassa

Ensimmäinen opiskeluvuosi alkoi Tiinan ollessa hoitovapaalla. Perheen kuopus oli tällöin 8 kuukauden ikäinen ja esikoinen 3-vuotias. Kirjakaupassa työskennelleen Tiinan lukemat romaanit vaihtuivat tenttikirjoihin, ja hän suorittikin opintoja pitkälti tenttimällä Tampereelta käsin. Koulupäiviä Porissa oli korkeintaan kaksi viikossa. Opintojen etenemisessä auttoi Tampereen avoimessa yliopistossa suoritettu sosiaalipsykologian approbatur, joka hyväksyttiin Poriin ylimääräiseksi sivuaineeksi.

Vaikka viikonloput kuluivat rakennustyömaalla, jumppatunneilla ja perheen parissa, koulu imaisi nuoren perheenäidin täysin mukaansa.

– Heti opintojen alkumetreillä minusta tuntui, että tämä on juuri sitä, mitä minä olen aina halunnut, muistelee Tiina ja viittaa hyvinvointialan maisteriohjelmaan sekä pääaineeseensa johtamiseen ja organisointiin. Opinnot ovat sujuneet hyvin, ja Tiina on tyytyväinen opintokokonaisuuteensa.

Pienten lasten äidiltä opintojen aikatauluttaminen vaatii erityistä priorisointia. Tiina onkin opiskellut pääasiassa iltayhdeksän jälkeen. Lisäksi hän on pyrkinyt kulkemaan Poriin julkisilla kulkuneuvoilla, jotta voisi käyttää matkat tehokkaasti opiskeluun. Tehokkuus onkin sana, joka kuvaa tätä ahkeraa opiskelijaäitiä vallan mainiosti. Vaikka koulutyöt ovatkin jääneet usein viime tinkaan, on Tiina palauttanut kaikki tehtävät aina määrättyjen aikataulujen puitteissa.

Mitä vinkkejä antaisit muille vastaavaa harkitseville?

– Opiskelu vaatii paljon asennetta ja motivaatiota. Uskon kuitenkin, että kun jotakin tarpeeksi haluaa, sen myös saa. Asioita ei kannata liikaa murehtia tai miettiä, itse tekeminen palkitsee. Lisäksi tarvitaan toimiva sukulais- tai tuttavaverkosto, jolta saa tarvittaessa lastenhoito- ym. apua.

Mätäsjärven perheellä suurena apuna ovat olleet muun muassa isovanhemmat ja ystävät. Erityisesti ystävät ovat päivitelleet Tiinan tiukkaa opiskelutahtia, mutta nyt työ kantaa hedelmää: viimeisillään raskaana oleva perheenäiti onnistui tavoitteessaan suorittaa kaikki kurssit kahdessa vuodessa. Ennen valmistumista viimeistelyä vaatii vielä pro gradu -tutkielma. Sen kirjoittaminen on onneksi joustavampaa kuin muut KTM-opinnot ovat olleet. Tiina haluaakin lähettää terveisiä graduohjaajalleen Kirsi Liikamaalle ja kiittää häntä joustavuudesta ja ymmärtäväisyydestä graduprojektin aikana!

Perhe- ja työelämän tasapainoa etsimässä

Tämän jutun ilmestyessä Tiina Mätäsjärvi lienee jo kolmen lapsen äiti, jonka gradu saa suosiolla jäädä odottamaan parempaa hetkeä. Kesällä hän aikoo nauttia perhe-elämästä uudessa talossaan niin uuden tulokkaan kuin Santerin ja Siirinkin kanssa. Laatuaika perheen parissa onkin juuri sitä, mitä Tiina on opintojensa aikana kaivannut. Toivottavasti tulevaisuudessa myös rakkaille harrastuksille, lukemiselle ja juoksemiselle, löytyy aikaa.

– Valmistuttuani aion ainakin pitää kunnon kemut ja nauttia täysillä läksyttömästä elämästä, innostuu Mätäsjärvi. Hän toivoo kovasti, että opinnot kantaisivat elämässä eteenpäin ja että niiden avulla löytyisi koulutusta vastaava työpaikka, jonka kautta hän voisi tarjota perheelleen paremman toimeentulon ja tulevaisuuden.

– Ihannetyössäni yhdistyisi pääaineeni johtaminen sekä sivuaineeni hyvinvointiosaaminen ja sosiaalipsykologia. Voisin esimerkiksi kehittää kolmannen sektorin tai julkisen sektorin toimintaa vaikkapa työhyvinvoinnin saralla. Kun työ vielä liittyisi liikuntaan ja olisi suhteellisen säännöllistä, niin kaikki olisi kohdallaan, kertoo Tiina Mätäsjärvi.

Kaiken aherruksenkin jälkeen Tiina kertoo jääneensä opiskeluun hiukan ”koukkuun” ja haaveilee varovasti sosiaalipsykologian jatko-opinnoista ja/tai opettajan pedagogisista opinnoista. Mutta tämä ei kuulu ihan lähitulevaisuuden suunnitelmiin, koska Mätäsjärven perheessä nyt on aviomiehen vuoro toteuttaa omia haaveitaan.

Teksti: Tiina Iivonen