Troubled Waters -näyttely

Troubled Waters -vesiongelma valokuvin Porin yliopistokeskuksessa 20.3.2009 Porin yliopistokeskuksen aulatilassa on esillä Dieter Telemansin valokuvia. Borealis on tuonut Poriin belgialaisen valokuvaajan Dieter Telemansin valokuvanäyttelyn,...


Troubled Waters -vesiongelma valokuvin Porin yliopistokeskuksessa

20.3.2009

Porin yliopistokeskuksen aulatilassa on esillä Dieter Telemansin valokuvia. Borealis on tuonut Poriin belgialaisen valokuvaajan Dieter Telemansin valokuvanäyttelyn, Troubled Waters, osana vesivalistuskampanjaansa.

Telemansin kuvissa korostuu veden merkitys ihmisten elämässä globaalilla tasolla. Dieter Telemans on kiertänyt ympäri maailmaa valokuvaamassa kohteita, joissa vesi on ihmisten elämää hallitseva tekijä. Kuvien aihealueet liikkuvat veden puutteessa, tulvissa, tai esimerkiksi alueilla jotka jäävät sanitaation ulkopuolelle. Kuvissaan Telemans konkretisoi vesiongelman esittelemällä yksilötason kuvakulmia ihmisten arkipäivään vesitaistelun keskellä.

Herättäviä kuvia ääriolosuhteista

Telemansin kuvat ääriolosuhteista hädän kautta toimivat jo itsessään valistuksellisina. Kuvien tuominen yliopistokeskuksenkin ympäristöön välittää voimakkaan kontrastinsa kautta viestin ihmisten eriarvoisuudesta suhteessa vedensaantiin. Osana Water for the Wolrd-ohjelmaa kuvien valistusluonne korostuu yhdessä ohjelman tietoiskuina toimivien lehtisten ja kuvatekstien kanssa.

Osana Borealiksen yhteiskuntavastuuta

Osallisuus Water for the World-kampanjaa on osa Borealiksen yhteiskuntavastuuta. Borealiksen Suomen viestinnästä vastaavan Minna Vuorion mukaan vesiongelman merkitystä on tärkeää tuoda esiin.

– Veden arvostaminen on tärkeää, sillä vesi on luonnonvara, ja jos se katoaa, veden korvaaminen on mahdotonta. YK:n arvion mukaan 20-vuoden kuluessa 3 miljardia ihmistä jää puhtaan veden saannin ulkopuolelle.

– Samalla länsimaisen ihmisen on usein vaikeaa ymmärtää, kuinka suuri osa väestöstä jää kokonaan sanitaation ulkopuolelle, tai että on olemassa ihmisiä, joiden pääsy puhtaan juomaveden äärelle on päivittäistä taistelua. Kuvat tuovat vesiongelman näkyville.

Belgia-Pori-USA

Telemansin Troubled Waters-projekti esitellään osana kansainvälistä kampanjaa. Aikaisemmin Telemans on työskennellyt lehtikuvaajana minkä jälkeen hän on siirtynyt kuvaamaan omia, usein ongelmakohtia esille nostavia projektejaan. Telemans on työskennellyt eri puolilla maailmaa, erityisesti Afrikassa. Näyttely jatkaa kiertämistä kansainvälisissä kohteissa, joista Pori on valikoitunut yhdeksi. Poriin näyttely tuli juuri maailman vesipäivän 22.3.2009 kynnyksellä ja avajaisten ajankohta sijoitettiin Vesikoulun esittelytilaisuuden yhteyteen. Borealis on ollut mukana myös vesikoulun toteutuksessa yhdessä Vesi-Instituutin/Prizztech oy:n ja Porin Veden kanssa. Porin jälkeen näyttely suuntaa Yhdysvaltoihin.

Näyttely on avoinna 19.3. - 3.4.
ma-to klo 8-17.30 pe klo 8-16.30

Teksti: Katri Tella