Tuomas Meriniemi

Tuomas Meriniemi jatkaa opiskelijoiden edunvalvontaa nyt AOVA:ssa 12.11.2009 Moni varmasti muistaa Porin yliopistokeskuksen opiskelijamarkkinointia vielä vuosi sitten hoitaneen Tuomas Meriniemen. Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikön...


Tuomas Meriniemi jatkaa opiskelijoiden edunvalvontaa nyt AOVA:ssa

12.11.2009

Moni varmasti muistaa Porin yliopistokeskuksen opiskelijamarkkinointia vielä vuosi sitten hoitaneen Tuomas Meriniemen. Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikön opiskelija ja opiskelijatoiminta-aktiivi on kuitenkin kadonnut UCPorin käytäviltä. Missä mies nykyään vaikuttaa?

– Vuoden vaihteessa loppui Akavan opiskelijavaltuuskunnan AOVAn edellinen kaksivuotiskausi. Asetuin ehdolle AOVAn puheenjohtajan tehtävään, johon minut sitten valittiin ja siinä hommassa olen toiminut ensimmäinen helmikuuta alkaen, Meriniemi kertoo.

Meriniemi, joka on tottunut olemaan monessa mukana, toimii nykyisin puheenjohtajapestinsä ohella myös Akavan projektiasiamiehenä Akava Camp korkeakoulukiertueella.

– Akava Camp on suurin vuosittainen korkeakoulukierros, jossa kierrämme korkeakouluissa ympäri Suomea. Suurimpana intressinämme on parantaa opiskelijoiden työelämätietoutta.

Akava Camp antaa opiskelijoille tietoa esimerkiksi sellaisista asioista, joita heidän tulisi huomioida hakiessaan kesätöitä ja valmistuessa, sekä auttaa löytämään kullekin sopivimman ammattiliiton.

– Opiskelijat kyllä jonkin verran tietävät ammattiliitoista, mutta eivät useinkaan sitä asiaa, että miten liittoon kuuluminen koskettaa juuri heitä. Esimerkiksi useinkaan opiskelijat eivät tiedä, että mitä aikaisemmin jo opiskelija-aikana liittoon liittyy, sitä parempi on esimerkiksi työttömyysturva valmistumisen jälkeen, kun ansiosidonnaiseen päivärahaan edellytettyä työssäoloehtoa voi kerryttää jo opiskeluaikana. Normaalistihan kymmenen kuukauden työssäoloehdon tulisi täyttyä kahden vuoden aikana, mutta opiskelijoilla tuo kymmenen kuukautta suhteutetaan koko opiskeluaikaan, Meriniemi valistaa.

Konkarikin oppii uutta

Vaikka Meriniemi on jo konkari opiskelijoiden edunvalvontaan liittyvissä kysymyksissä, on työ opiskelijavaltuuskunnan puheenjohtajana opettanut paljon uutta.

– Työni on kaksisuuntaista. Olen akavalaisten opiskelijoiden ääni sekä Akavan sisällä, että yhteiskunnassa, jossa teemme tiivistä yhteistyötä esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liiton SYLn ja Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton Samokin kanssa. Erityisen tärkeä yhteistyökumppani on myös Lukiolaisten liitto.

Tuomas Meriniemi on työnsä puolesta kiertänyt lukuisilla yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kampuksilla. Tästä perspektiivistä hänellä on hyvä tarkastella myös omaa opiskelupaikkaansa ja Porin yliopistokeskusta.

– Porin yliopistokeskuksen ei tällä kentällä tarvitse hävetä yhtään. Pori on aivan täysin yksi muiden joukossa.

Politiikan roolista pitää keskustella

Tuomas Meriniemi kokee yhteiskunnallisen vaikuttamisen itselleen läheiseksi. Kunnallisvaaliehdokkaanakin ollut Meriniemi ei kuitenkaan toisi puoluepolitiikkaa esimerkiksi Porin yliopistokeskukseen.

– Itse haluan olla vaikuttamassa sen eturyhmän asioihin johon itsekin kuulun, tässä kohden korkeakouluopiskelijoiden. Olen kuitenkin iloinen siitä, että Porissa ei ole lähdetty puoluepoliittiselle linjalle. Ainejärjestöt ja Pointer voivat keskustella siitä, mikä on paras tapa toimia ja hoitaa Porin opiskelijoiden asioita sekä saada heidän äänensä kuuluviin. On kuitenkin hyvä, että tämä toiminta ei ole puoluepoliittisesti sitoutunutta.

Teksti: Eija Hammarberg