Tutkimuksellinen aukko löytyi

Idea professorilta Reilut kolme vuotta sitten Tommi Rinta-Kartano opiskeli kauppatieteitä Kyung Hee Universityssä Etelä-Koreassa. Tuolloin yksi hänen opettajistaan oli yhdysvaltalainen professori. - Koko tämä graduprojekti lähti liikkeelle silloin...
Idea professorilta

Reilut kolme vuotta sitten Tommi Rinta-Kartano opiskeli kauppatieteitä Kyung Hee Universityssä Etelä-Koreassa. Tuolloin yksi hänen opettajistaan oli yhdysvaltalainen professori.

- Koko tämä graduprojekti lähti liikkeelle silloin Etelä-Koreassa. Keskustelin professorini kanssa ja mietimme aiheita opinnäytetöilleni – sekä gradulle että kandille. Hän ehdotti, että tarkastelin tutkimuksissani rahoitusmarkkinoita, puhelimitse tavoitettu Rinta-Kartano kertoo.

Tähän ajatukseen Rinta-Kartano lopulta tarttuikin.

Ja se päätös oli hyvä, sillä hänen laskentatoimen pro gradu -tutkielma ”The Anchoring Bias of Investors and the 52-Week High Momentum Strategy in the OMX Helsinki Stock Exchange: Psychological Approach to Market Efficiency” nappasi Vuoden opinnäytetyö -palkinnon lukuvuoden päätösjuhlassa. Pro gradu -tutkimus tarkastelee erityisesti rahoitusmarkkinoiden tehottumuutta.

Aina Rinta-Kartano ei kuitenkaan ole haaveillut tutkivansa tätä aihetta.

- Aika pitkälti aihe valikoitui kyseisen professorin avulla. Taustalla ei ollut suurta intohimoa juuri tätä aihetta kohtaan. Totta kai mielenkiinto ja innostus aihetta kohtaan kasvoi gradun teon aikana, hän nauraa.

Uutta Suomessa

Vuoden opinnäytetyö -palkinnon jakaa Alumnineuvosto, joka kiitteli erityisesti Rinta-Kartanon pro gradu -tutkimuksen uutuusarvoa. Rinta-Kartano oli rahoitusmarkkinoiden tehottomuutta tarkastellessaan löytänyt merkittävän tutkimuksellisen aukon.
Tämäntyyppisiä tutkimuksia ei ole Suomessa tehty yhtäkään. Lisäksi tässä on otettu vähän enemmän asioita huomioon kuin muutamissa ulkomailla julkaistussa tutkimuksissa, Rinta-Kartano selventää.

Vuoden urakka

Kauppatieteiden opiskelija kirjoitti tutkimuksensa englannin kielellä.

- Se oli lopulta luontevampaa kuin tehdä työ suomeksi. Rahoitusmaailman kieli on englanti. Lisäksi olin gradunteon aloittamisen aikaan vielä Etelä-Koreassa, missä tietenkin opiskelinkin englanniksi.

Rinta-Kartano teki pro gradu -tutkimustaan vuoden verran. Hän myöntää urakan olleen kova, mutta näkee hyötyneensä mallikkaasti tehdystä opinnäytetyöstä.

- En ole töissä rahoitusalalla, vaan analyysitehtävissä. Siitä huolimatta minulla on ollut nykyisessäkin työtehtävässäni paljon apua asioista, joita käytin gradussani, hän päättää.

Teksti: Timo Riihentupa