Airot aidalle – väliaikainen julkinen taideteos Porin Aittaluodonkadun päätyyn

Aittaluodonkadun päättävän, teollisuus- ja asuinaluetta rajaavan puuaidan luokse on pystytetty väliaikainen julkinen teos nimeltään Airot aidalle.

Teos koostuu tyylitellystä puisesta airosta, jotka on asetettu aidan eteen kahteen 7 airon ryhmään – määrä on sama kuin nykyään käytetystä kirkkoveneissä. Toivon teoksen tuovan asukkaille elämyksiä ja iloa. Teoksen vaalea sahatun laudan toivon hohtavan pimeänä vuodenaikana kauniisti harmaantunutta aitaa vasten.

Aittaluodonkadun asukkaiden apua tarvitaan: dokumentoi teoksen ylimmäisiltä kerroksilta. Koska teos saattaa eri asunnoista katsottuna näyttää hyvinkin erilaiselta pyydän asukkaita kuvaamaan teoksen ja lähettämään kuvia (nimellä tai nimettömänä) alla olevaan osoitteeseen.

Airot aidalle -teoksen idea juontaa juurensa Aittaluodonkadun aidan mallista: suoraan edestä katsottuna aidan toiselle puolelle ei näy lainkaan, kun taas sitä katsoo viistosti, pääsee kurkistamaan limittäin kahteen riviin asennettujen pystylautojen välisten rakojen lävitse. Kun liikkuu sivuttain aidan viertä, katse aitaan suunnattuna pääsee melko hyvin seuramaan tapahtumia aidan toiselta puolella. Ilmiö on tuttu kodin sälekaihtimista: kun liikuttaa päätään puoliksi suljettujen sälekaihtimien edessä nopeasti ylös alas näkee niiden lävitse katkonnaisen mutta melko tarkan kuvan sen takana olevasta maisemasta. Kun taas pää on liikkumatta ulos ei näy. Ihminen voi siis ”häivyttää” aidan liikkumalla sen viertä ja katsomalla sitä tietystä kulmasta.

Teoksen ideana on visualisoida airojen avulla sitä miten katse voi mennä aidan lävitse ja miten liikkeessä oleva ihminen pystyy ikään kuin ”purkamaan” aidan. Airot edustavat aidan rakojen välitse menevää katsetta ja airoryhmien rytmitetyt asennot viittaavat huopaavaan liikkeeseen.

Teoksella pyrin kiinnittämään Aittaluodonkadun asukkaiden ja ylipäätään kaupunkilaisten huomiota ympäröivään infrastruktuuriin. Aittaluodonkadun päättävä pitkä poikittainen aita on yksinkertaisuudessaan kaunis elementti, se kokoaa ilmavuudellaan Aitaluodonkadun kaukana toisistaan olevat matalat kerrostalorivit väljäksi tilaksi, jolla on sekä suojaisan pihapiirin että urbaanin aukion piirteitä.

Lisätietoa:
Denise Ziegler
Kuvataiteilija, tutkijatohtori
Pori Urban Platform (PUPA), Aalto Yliopisto
denise.ziegler@aalto.fi