Bulgarialaisten aakkosten perintö -näyttely avataan 22.5.

Bulgarialaisten aakkosten perintö -näyttely avataan 22.5.”Bulgarialaisten aakkosten perintö” -näyttely avataan ke 22.5.2013 klo 11 Porin yliopistokeskuksen ala-aulassa (Pohjoisranta 11 A). Näyttelyn on tuottanut Bulgarian ulkoministeriön kulttuuri-...

Näyttelyn on tuottanut Bulgarian ulkoministeriön kulttuuri-instituutti. Näyttelyn avajaisiin saapuu Bulgarian Suomen suurlähettiläs Lubomir T. Todorov.

Bulgariassa vietetään 24. toukokuuta kirjallisuuden, valistuksen ja kulttuurin päivää, Pyhä Kyrilloksen ja Pyhä Metodioksen juhlaa. Veljekset Kyrillos ja Metodios loivat ensimmäisen kyrillinen kirjaimiston, glagoliittisen aakkosiston. Heidän oppilaansa kehittivät glagoliittista aakkostoa edelleen kyrilliseksi.

Vuonna 863 Kyrillos ja Metodios lähtivät Suur-Määriin (Moraviaan). Siellä heidän tehtävänään oli luoda ja kehittää oppilaidensa kanssa itsenäisen kirkon ja koulujärjestelmän omaa kieltä. Kielipolitiikan takana olivat monimutkaiset itä- ja länsikirkon suhteet Euroopassa 800-luvulla.

Vuonna 864 Bulgarian hallitsija Kuningas Boris l kääntyi kristinuskoon ja Bulgaria liittyi Ortodoksiseen kirkkokuntaan vuonna 865. Kristinuskon vahvistamiseksi oli välttämätöntä ottaa käyttöön yhteinen kieli, virallinen kirjakieli jonka pohjana oli puhekieli. Oma kirjakieli merkitsi itsenäisyyttä, yhtenäisyyttä ja vahvaa valtiota.

Bulgarian kirjallisuuden ja kulttuurin ensimmäiseksi kultakaudeksi lasketaan 900-1000-luvut, jolloin Bulgarian valtio oli omaksunut kristinuskon valtionuskonnokseen ja valtio tuki kirjailijoita ja tekstien kopioimista kulttuurikeskuksissaan.

Myöhemmin kyrillinen kirjaimisto levisi länteen ja pohjoiseen. Bulgarialaisen ja slaavilaisen aakkosten ja kirjallisuuden luominen määrittää Bulgarian historiallista kehitystä. Kyrilloksen ja Metodioksen sekä heidän oppilaidensa luoma aakkosisto on myös bulgarialaisten suurin panos Euroopan ja maailman kulttuuriin: kun Bulgaria liittyi Euroopan unioniin 1. tammikuuta 2007, kyrillisestä kirjaimistosta tuli unionin kolmas virallinen aakkosto, latinan ja kreikan lisäksi.

Lisätietoa:

Yana Tzaneva
Embassy of Bulgaria in Finland
Tel. + 358 9 458 40 55, 458 40 35
E-mail: embassy.helsinki(at)mfa.bg
http://www.mfa.bg/embassies/finland