Historiateos Merikarvian menneisyydestä

Uusi historiikki avaa vaiettuja teemoja Merikarvian menneisyydestä: pirtun salakuljetusta, sisällissodan traumoja ja yrittäjähenkeä Ahlströmin tapaan. Merikarvian kunnan ja Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen yhteisen, 5-vuotisen...

Uusi historiikki avaa vaiettuja teemoja Merikarvian menneisyydestä: pirtun salakuljetusta, sisällissodan traumoja ja yrittäjähenkeä Ahlströmin tapaan.
 
Merikarvian kunnan ja Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen yhteisen, 5-vuotisen tutkimushankkeen historiateos: Kuunarin kryssi - Merikarvialaisten historiaa 1860-luvulta 2000-luvulle on valmistunut. Historiateos avaa Merikarvian juhlavuoden esittelemällä 150 vuotiaan kunnan historian kattavasti ja elävästi tarinoiden avulla. Teos kuvaa satakuntalaisen rannikkoseudun yhteisön sopeutumista ympäristön, yhteiskunnan ja kulttuurin muutoksiin.
 
- Teos tekee mikrohistorian tasolla ymmärrettäväksi uudella tavalla esimerkiksi vuoden 1918 sotaa ja erityisesti sisällissodan jälkeisen Merikarvian elämää 1920-luvulta aina 1930-luvun lopulle saakka. Tässä tapahtumia värittäneiden vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen eli paikallisen suojeluskunnan ja Lotta Svärd -yhdistyksen toiminta ja merkitys on keskiössä, toteaa historiikin projektitutkija FM Anni Ruohomäki Turun yliopistosta.

Merikarvialle ominaiset yritteliäisyys ja yrittäjähenki näkyvät myös teoksessa. Paikkakunta on elänyt sahatyöllä, kaupalla ja monenlaisesta merellisestä toimeliaisuudesta, jota teoksessa edustaa mm. teollisuusmies Antti Ahlströmin menestystarina.

- Itse pidän teosta merkittävänä senkin takia, että se nostaa paikallishistoriasta aikaisemmin vaiettuja teemoja. Teoksessa vilahtavat esimerkiksi yritteliäisyyden harmaan alueen aktiviteetit kuten pirtutrokaus ja pontikankeitto, joita ei ole aikaisemmin Merikarvian osalta tutkittu, kertoo kunnan sivistysjohtaja Jari Kosma.

Teos ei silti tyydy tarkastelemaan ainoastaan Merikarvian historiaa, vaan kertoo myös paikkakunnan nykytilasta ja avoimin mielin tulevaisuuteen ja merelle tähyävästä yhteisöstä: ”Lopulta Ouran kivinen kauneus ja luonnon monimuotoisuus ottaa ja vie mukanaan.” toteaa teoksen lopputeksti.
 
Kaikille avoin historiateoksen julkistamistilaisuus pidetään Merikarvian kunnanvirastolla (Kauppatie 40) tiistaina 12. joulukuuta klo 11 alkaen. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.
 
Lisätietoa teoksesta:

Anna Sivula                                        
Hankkeen johtaja                                                                               
anna.sivula@utu.fi                                                                        
puh. 044 322 3340

Anni Ruohomäki
projektitutkija
aaruoh@utu.fi

Lisätietoja julkistamistilaisuudesta:
 
Jari Kosma
sivistysjohtaja
044-7246 321
jari.kosma@merikarvia.fi