Presidentti vahvisti Tampere3-korkeakouluyhteisön syntymisen mahdollistavat lait

Tampereen uusi korkeakouluyhteisö syntyy vuoden 2019 alussa. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät uudeksi säätiöyliopistoksi, joka harjoittaa myös ammattikorkeakoulutoimintaa TAMK:n pääomistajana.Tasavallan presidentti...

Tampereen uusi korkeakouluyhteisö syntyy vuoden 2019 alussa. Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto yhdistyvät uudeksi säätiöyliopistoksi, joka harjoittaa myös ammattikorkeakoulutoimintaa TAMK:n pääomistajana.

Tasavallan presidentti vahvisti tiistaina 19. joulukuuta Tampere3-hankkeeseen liittyvät lakiesitykset eli yliopistolain ja ammattikorkeakoululain muutokset sekä yliopistolain muutoksen voimaanpanolain.
Tampereen yliopistosta ja Tampereen teknillisestä yliopistosta muodostuu vuoden 2019 alussa uusi Tampereen yliopisto -niminen säätiöyliopisto. Uuteen yliopistoon siirtyvät yhdistyvien yliopistojen toiminta, henkilöstö, opiskelijat ja varallisuus.

Säätiöyliopistosta tulee Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistaja, kun Tampereen kaupunki luovuttaa omistamansa Tampereen ammattikorkeakoulu Oy:n 87 %:n osakekannan yliopistona toimivalle Tampereen korkeakoulusäätiölle. Osakkeet siirtyvät säätiölle helmikuussa 2018.

Korkeakouluyhteisön toiminta perustuu kolmen vahvan korkeakoulun tutkimukseen ja koulutukseen sekä näistä johdettaviin uudenlaisiin yhdistelmiin.

Voimaanpanolain mukaan Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston hallitukset valitsevat uudelle yliopistolle siirtymäkauden hallituksen siten, että se voi aloittaa toimintansa viimeistään 1.1.2018.

Siirtymäkauden hallitus valitsee yliopiston ensimmäisen rehtorin ja päättää yliopiston ensimmäisen monijäsenisen hallintoelimen eli konsistorin jäsenten määrästä yliopistolain säädösten mukaisesti. Konsistorin tulee aloittaa toimintansa viimeistään 1.4.2018. Konsistori valitsee uuden yliopiston ensimmäisen hallituksen.

– Korkeakouluyhteisön strategiaa sekä uuden yliopiston johtosääntöä ja tiedekuntarakennetta on valmisteltu ja kommentoitu laajasti koko syyslukukauden ajan. Tutkimuksen, koulutuksen ja tukipalvelujen työ- ja projektiryhmissä on tehty erinomaista työtä sen varmistamiseksi, että toiminta uudessa yhteisössä alkaa mahdollisimman sujuvasti, kertoo Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow.

Lisätietoja:
Tampere3-hankejohtaja Marianne Kukko, 040 543 9883, marianne.kukko@uta.fi
Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow, marja.makarow@helsinki.fi