Satakunnan talouden kehitys vaisua, uhkakuvana telakkatoiminnan supistuminen

Satakunnan talouden kehitys vaisua, uhkakuvana telakkatoiminnan supistuminenSatamittari-sivustolla on julkaistu tuore Satakunnan talous – nykytila ja lähiajan näkymät –katsaus (liite). Marraskuun 2013 katsauksessa viimeisimmät tiedot ovat kesäkuulta...

Satakunnan talouden kehitys vaisua, uhkakuvana telakkatoiminnan supistuminen

Satamittari-sivustolla on julkaistu tuore Satakunnan talous – nykytila ja lähiajan näkymät –katsaus (liite). Marraskuun 2013 katsauksessa viimeisimmät tiedot ovat kesäkuulta 2013. Katsauksen erikoisteema on Satakunnan ja Varsinais-Suomen matkailutulo- ja työllisyys.

Poimintoja katsauksesta:
Satakunnan talouden suhdanteet pysyivät kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla vaisuna. Kuitenkin todelliset uhkakuvat saatetaan kokea jatkossa, kun telakoiden alasajon vaikutukset alihankkijoiden kautta aluetalouteen tulevat näkyviin. Satakunnassa teollisuuden helmiä ovat olleet tärkeä vientiala koneiden ja laitteiden valmistus sekä elintarviketeollisuus. Nämä kykenivät alkuvuonna ainoina jalostuksessa kasvuun. Parhaiten alkuvuosi sujui yli 20 henkilön yrityksissä. Näyttääkin siltä, että taantuma on iskenyt pahiten pieniin yrityksiin erityisesti teollisuudessa ja kaupassa. Rakentamisen liikevaihto hyytyi, mutta henkilöstö ponnahti nousuun liikerakentamisen virkoamisen ansiosta. Palveluiden kasvu hiipui. Etenkin liike-elämän palvelut ovat kärsineet pahasti laskusuhdanteesta. Matkailu tuo Lounais-Suomeen vuosittain yli 10 000 henkilötyövuotta ja tuloa 1,8 mrd €.

Lisätietoa:
Saku Vähäsantanen
projektitutkija
Turun yliopiston kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö saku.vahasantanen(a)utu.fi)
050 520 0780

Aluetietoa ajankohtaisesti http://www.satamittari.fi