Suomen kilpailukykyisimmät seutukunnat listattiin taas: kärkikolmikko muuttui viime vuodesta

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kehittämässä kilpailukykymittaristossa tarkastellaan vuosittain Suomen 70 seutukunnan menestymistä. Tuoreimman julkistuksen mukaan kolme kilpailukykyisintä seutukuntaa ovat Vaasa, Helsinki ja Tampere....

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kehittämässä kilpailukykymittaristossa tarkastellaan vuosittain Suomen 70 seutukunnan menestymistä. Tuoreimman julkistuksen mukaan kolme kilpailukykyisintä seutukuntaa ovat Vaasa, Helsinki ja Tampere. Tulokset perustuvat vuoden 2013 tilannetta kuvaaviin tietoihin. 

Suomen seutukuntien kilpailukykyä on seurattu Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä koko 2000-luvun ajan. Menestymistä mitataan kuuden tekijän mittaristolla, joka kertoo alueen kyvystä tuottaa arvonlisäystä eli BKT:ta.

– Kilpailukykymittaristossa tarkastellaan työn tuottavuutta, työllisyysastetta, innovatiivisuutta, koulutustasoa, yritysdynamiikkaa ja teollisuusvaltaisuutta, projektitutkija Saku Vähäsantanen kertoo.

Listan ykköseksi nousi innovatiivinen Vaasa

Tuoreimpien, vuoden 2013 tilannetta kuvaavien tietojen mukaan Suomen kilpailukykyisimmät seutukunnat ovat järjestyksessä Vaasa, Helsinki, Tampere, Porvoo, Etelä-Pirkanmaa, Oulu, Hämeenlinna, Pietarsaari, Lappeenranta ja Turku.
Viime vuonna kolme kilpailukykyisintä seutukuntaa olivat Porvoo, Vaasa ja Helsinki. Edellisestä kärkikolmikosta Porvoo putosi sijalta yksi sijalle neljä. Vaasa nousi kakkossijalta sijalle yksi. Helsinki kohosi pykälän verran kakkossijalle. Tampere nousi pronssisijalle.

– Vaasan seutukunnan ykköstila on tullut alueen innovatiivisuudesta sekä korkeasta työn tuottavuudesta, työllisyysasteesta ja koulutustasosta. Helsingin seudun valtteja ovat etenkin yritysdynamiikka, työn tuottavuus ja korkea koulutustaso. Ne riittävät kakkossijaan. Ainoastaan teollisuusvaltaisuus jää maan heikoimpien joukkoon. Tampere on kohonnut edellisvuodesta pykälän verran sijalle kolme vahvuuksinaan innovatiivisuus, koulutustaso ja yritysdynamiikka. Sen sijaan työllisyysaste ja teollisuusvaltaisuus jäävät vain hieman keskitasoa paremmiksi, Vähäsantanen kertoo.

Pietarsaari kova nousija

Pietarsaaren seutu on noussut selvästi vuoden aikana, sijalta 17 sijalle 8. Menestyksen salaisuus on korkea työllisyysaste sekä teollisuusvaltaisuus. Myös Etelä-Pirkanmaa on parantanut asemiaan korkean yritysdynamiikan ja teollisuuden pärjäämisen ansiosta. Turunmaa on pudonnut TOP 10 -listalta, ja myös Turun asema on heikentynyt mahdollisesti teollisuuden vaikeuksien vuoksi.

Jokaisen 70 seutukunnan sijoitukset osatekijöittäin on listattu Suomen seutukuntien kilpailukyky 2013 -sivustolle

Lisätietoja:
projektitutkija Saku Vähäsantanen