Suomen seutukunnat laitettiin kilpailukykyjärjestykseen

Suomen seutukunnat laitettiin kilpailukykyjärjestykseenTurun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kehittämässä kilpailukykymittaristossa tarkastellaan vuosittain Suomen 70 seutukunnan menestymistä kuuden tekijän avulla. Tuoreimmat, vuoden 2012...

Suomen seutukunnat laitettiin kilpailukykyjärjestykseen

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön kehittämässä kilpailukykymittaristossa tarkastellaan vuosittain Suomen 70 seutukunnan menestymistä kuuden tekijän avulla. Tuoreimmat, vuoden 2012 tulokset osoittavat, että kolme kilpailukykyisintä seutukuntaa ovat Porvoo, Vaasa ja Helsinki.

Suomen seutukuntien kilpailukykyä on seurattu Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä koko 2000-luvun ajan. Menestymistä seurataan vuosittain kuuden tekijän avulla.

– Kilpailukykymittaristossa tarkastellaan työn tuottavuutta, työllisyysastetta, innovatiivisuutta, koulutustasoa, yritysdynamiikkaa ja teollisuusvaltaisuutta, projektitutkija Saku Vähäsantanen kertoo.

Kärkikolmikko ennallaan

Juuri valmistuneiden, vuoden 2012 tilannetta kuvaavien tietojen mukaan Suomen kilpailukykyisimmät seutukunnat ovat Porvoo, Vaasa, Helsinki, Tampere, Oulu, Turku, Hämeenlinna, Lappeenranta, Turunmaa ja Etelä-Pirkanmaa.

Kärkikolmikko oli vuonna 2012 tismalleen sama kuin vuonna 2011.

– Porvoossa työn tuottavuus ja teollisuusvaltaisuus ovat Suomen korkeimmat. Myös työllisyysaste ja koulutustaso ovat kärkiluokkaa. Vaasan seudun vahvuuksia ovat innovatiivisuus, työn tuottavuus, työllisyysaste ja koulutustaso. Helsingin seudun valtteihin taas lukeutuvat yritysdynamiikka, työn tuottavuus ja korkea koulutustaso, Vähäsantanen kertoo.

Hämeenlinna ja Lappeenranta nousussa, Salon seutu laskussa

Kymmenen kilpailukykyisimmän seutukunnan listalle nousivat vuonna 2012 Hämeenlinnan ja Lappeenrannan seudut. Hämeenlinna pärjää tasaisuudella eri tarkastelusektoreilla, Lappeenrannan valtti on innovatiivisuus.

Selkeästi sijoitustaan on pudottanut Nokian vaikeuksien kanssa kamppaillut Salon seutu.

Lisätietoja:
projektitutkija Saku Vähäsantanen
050 520 0780, saku.vahasantanen(at)utu.fi

Satamittari: Suomen seutukuntien sijoitus 2012