Suosituksia Viipurin monikulttuurisen rakennusperinnön suojelulle

Suosituksia Viipurin monikulttuurisen rakennusperinnön suojelulleTiekartta on valmisteltu Viipurissa 13.–14.2.2014 pidetyssä suomalais-venäläisessä seminaarissa. Seminaarin järjestäjinä toimivat suomalaiset, venäläiset ja kansainväliset rakennussuojelun...

Suosituksia Viipurin monikulttuurisen rakennusperinnön suojelulle

Tiekartta on valmisteltu Viipurissa 13.–14.2.2014 pidetyssä suomalais-venäläisessä seminaarissa. Seminaarin järjestäjinä toimivat suomalaiset, venäläiset ja kansainväliset rakennussuojelun ja rakennustaiteen asiantuntijajärjestöt sekä Turun yliopiston maisemantutkimus. Seminaariin osallistui myös Pietarin alueen ja Viipurin hallinnon edustajia.

Osallistujatahojen hyväksymä tiekartta julkistetaan sekä Suomessa että Venäjällä.

– Tiekartta sisältää suosituksia Viipurin rakennussuojelun kehittämiseen ja rahoittamiseen, vanhojen rakennusten kunnostukseen sekä kansainvälisen yhteistyön järjestämiseen. Siinä esitetään sekä kiireellisiä toimia sekä pitkän tähtäimen tavoitteita, maisemantutkimuksen professori Maunu Häyrynen kertoo.

Häyrynen pitää Viipurin vanhan rakennuskannan tilaa huolestuttavana.

– Monet suomalaisaikaiset arvorakennukset ovat rappeutuneet lähes raunioiksi, ja viime aikoina on toteutettu historialliseen ympäristöön sopimattomia rakennushankkeita. Vuosi sitten tehtiin myös ilman ennakkotietoa purkutyö eräässä keskustakorttelissa.

Häyrysen mukaan seminaarissa ja sen jälkeen on silti saatu myönteisiä signaaleja sekä paikallis- että aluehallinnosta muun muassa Viipurin pääsymahdollisuudesta liittovaltiotason historiallisten kaupunkien suojeluohjelmaan sekä keskiaikaisen tuomiokirkon raunioiden restauroinnista.

Lisätietoja:
professori Maunu Häyrynen
p. 040 864 9406
maunu.hayrynen(at)utu.fi