Toisen maailmansodan ympäristöhistoria yksiin kansiin

Turun yliopiston tutkijat Simo Laakkonen ja Timo Vuorisalo ovat yhdessä yhdysvaltalaisen kollegansa kanssa toimittaneet kansainvälisestikin katsoen ensimmäisen laajan yhteenvedon toisen maailmansodan ympäristöhistoriasta. The Long Shadows: A Global...

Turun yliopiston tutkijat Simo Laakkonen ja Timo Vuorisalo ovat yhdessä yhdysvaltalaisen kollegansa kanssa toimittaneet kansainvälisestikin katsoen ensimmäisen laajan yhteenvedon toisen maailmansodan ympäristöhistoriasta. The Long Shadows: A Global Environmental History of the Second World War ilmestyi Oregon State University Pressin kustantamana huhtikuussa 2017.

Kirjan juuret juontavat osittain Laakkosen ja Vuorisalon aiempaan teokseen Sodan ekologia: nykyaikaisen sodan ympäristöhistoriaa (SKS, 2007) ja osaksi heidän vuonna 2012 järjestämäänsä kansainväliseen symposiumiin. Nyt ilmestyneen kirjan luvut käsittelevät aiemmasta kirjasta tuttujen aiheiden lisäksi sotatoimien tueksi rakennetun infrastruktuurin vaikutuksia arktisella alueella, Intian niemimaalla ja Tyynellä valtamerellä; sodankäynnin raaka-aineiden hankinnan seurauksia Kanadassa, Japanissa, Meksikossa ja Karibian meren alueella sekä sodan aiheuttamia ruokakriisejä Afrikassa, Neuvostoliitossa ja Kiinassa.

Toinen maailmansota oli mittasuhteiltaan vailla vertaa. Se oli inhimillinen tragedia, joka vaati 50-70 miljoonaa kuolonuhria. Sen lisäksi sota jätti syvän jäljen luontoon niin sotatoimialueilla, kotirintamalla kuin varusteluteollisuuden käytössä olleilla alueilla. Toinen maailmansota myötävaikutti ratkaisevasti myös nykyisten globaalien ympäristöongelmien syntyyn. Toisaalta se oli luomassa huolta ihmisen aiheuttamasta maailmanlopusta, mikä johti osaltaan kansainvälisen ympäristöpolitiikan aktivoitumiseen. Suursota vaikutti syvällisesti niin nykyisten ympäristöongelmien kuin niiden ratkaisukeinojen kehitykseen kylmän sodan maailmassa ja sen jälkeen. Sodan pitkät varjot ulottuvat nykypäivään saakka.

Kirja on hyvä esimerkki tiedekuntarajat ylittävästä tutkimusyhteistyöstä Turun yliopistossa. Timo Vuorisalo on ympäristötieteen ja Simo Laakkonen maisemantutkimuksen yliopistonlehtori (Porin yliopistokeskus).

 

Lisätietoja
Simo Laakkonen
simo.laakkonen@utu.fi, p. 045 13 77 259

The Long Shadows