Tuore opetusministeri Krista Kiuru juhlapuhujana lukuvuoden päättäjäisjuhlassa

Tuore opetusministeri Krista Kiuru juhlapuhujana lukuvuoden päättäjäisjuhlassaTuore opetusministeri, porilainen Krista Kiuru piti heti nimittämispäivänsä (17.5.2013) iltana juhlapuheen Porin yliopistokeskuksella lukuvuoden päättäjäisjuhlassa. Kiuru...

Tuore opetusministeri Krista Kiuru juhlapuhujana lukuvuoden päättäjäisjuhlassa

Tuore opetusministeri, porilainen Krista Kiuru piti heti nimittämispäivänsä (17.5.2013) iltana juhlapuheen Porin yliopistokeskuksella lukuvuoden päättäjäisjuhlassa. Kiuru peräänkuulutti puheessaan korkeakouluilta aktiivista roolia yhteiskunnan suurten haasteiden kuten huoltosuhteen heikkenemisen ja kasvavan palvelutarpeen ratkaisemisessa.

- Yliopistokeskuksilla on ketterinä organisaatioina hyvät edellytykset joustavaan, herkästi reagoivaan, eri toimijoita yhteen saattavaan rooliin. Ne ovat jo nyt sitouttaneet ansiokkaasti kuntia ja yrityksiä alueillaan.
- Olisiko yliopistokeskuksista nopean toiminnan joukoiksi myös rakennemuutoksen aallokoissa? Kiuru haastoi.

Tilaisuudessa juhlistettiin lukuvuoden uurastuksen päättymisen ohella myös yliopistokeskuksen kymmentä toimintavuotta: Porin yliopistokeskus -nimi ja hallintomalli otettiin käyttöön vuoden 2003 alusta.

- Neljän yliopiston, 3 800 koulutuksiin osallistuvan, 1500 tutkinto-opiskelijan ja 200 asiantuntijan monitieteinen tiede- ja taideyhteisö Porin yliopistokeskus on lunastanut paikkansa, toteaa Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi.

- Yliopistokeskuksesta on valmistunut jo 1 800 maisteria ja diplomi-insinööriä sekä 80 tohtoria ja lisensiaattia. Hienoa on, että täältä valmistuneet ovat työllistyneet hyvin – jopa parhaiten kaikkien yliopistojen vertailussa.

Opetustekopalkinto ainejärjestöyhteistyöstä

Juhlapuheen jälkeen palkittiin perinteen mukaisesti vuoden opetusteko, vuoden opinnäytetyö ja vuoden alumni. Porin yliopistokeskuksen opetuksen johtoryhmä myönsi lukuvuoden 2012–2013 opetustekopalkinnon ainejärjestön ja oppiaineen yhteistyöstä opintojakson toteutuksessa. Palkinnon sai Elokuvalukupiiri-kurssi, jonka toteuttivat Turun yliopiston Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman digitaalisen kulttuurin oppiaine ja ainejärjestö Kulma ry.

Kunniamaininnalla huomioitiin johtamisen ja organisoinnin lehtori Kirsi Liikamaa (Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö), sosiaalipolitiikan professori Satu Kalliola (Tampereen yliopiston Porin yksikkö) ja matematiikan lehtori Frank Cameron (Tampereen teknillisen yliopiston Porin laitos).


Vuoden opinnäytetyö tekee tutusta outoa ja oudosta tuttua

Porin yliopistokeskuksen alumnineuvosto valitsi Vuoden opinnäytetyöksi Tampereen yliopiston Porin yksikön opiskelija Kalle Lindin pro gradu –tutkielman ”Arki, arvot ja addiktio – pokeriharrastajien keskustelua riippuvuudesta”. Lind käytti aineistonaan nettipokerin intensiivisten harrastajien nettikeskusteluja. Kiinnostuksen kohteena oli erityisesti se, miten pelaajat määrittelevät omaa pelaamistaan ja sen moraalia.

Alumnineuvosto korosti perusteluissaan työn ajankohtaisuutta sekä problemaattista ja arkistakin aihepiiriä. Työn ohjanneen sosiologian professori Antti Saloniemen mukaan Lindin työ tekee sosiologisen tutkimuksen parhaita perinteitä noudattaen tutusta outoa ja oudosta tuttua:
- Työn lukemisen jälkeen nettipelaaminen ja rahapeliriippuvuus eivät näytä niin mustavalkoisilta kysymyksiltä, kuin mitä julkinen keskustelu usein väittää.

Lisäksi Alumnineuvosto antoi kunniamaininnan Tiia Naskalin digitaalisen kulttuurin pro gradu -työlle ”Digitaaliset pelit museossa – kokemuksia ja havaintoja näyttelyjen suunnittelusta ja toteutuksesta”.

Vuoden Alumniksi akateeminen yrittäjä

Alumnineuvosto painotti Vuoden Alumnin valinnassa akateemista yrittäjyyttä. Puuvillan seinästä irrotetun ”alumnitiilen” sai tänä vuonna KTM, yrittäjä Janne Rauhala. Rauhala valmistui kauppatieteen maisteriksi Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksiköstä vuonna 2008.

Rauhala tuli suurelle yleisölle tutuksi Diili-ohjelman kisaajana vuonna 2011. Opiskelijatoverit muistavat hänet myös vuoden 2003 Idols-kilpailusta. Tällä hetkellä Rauhala toimii oman brand design -toimistonsa Rock My Business toimitusjohtajana ja luovana johtajana.


Lisätietoa:

Ministeri Krista Kiurun juhlapuhe
Porin yliopistokeskuksen johtaja Harri Peltoniemi, puh. 044 701 1118 (juhlapuhe)
Opetuksen johtoryhmän pj. Riikka Korkiamäki, puh. 050 433 6299
Alumnineuvoston pj. Päivi Elonen, puh. 040 826 2911 (alumnisivut)
Vuoden alumni Janne Rauhala, puh. 050 573 8776 Vuoden opinnäytetyö Kalle Lind, puh. 040 8493230 (tiivistelmä)

Porin yliopistokeskuksessa vuoden 2012 valmistuneet opinnäytetyöt (issuu.com)
Porin yliopistokeskuksen toimintakertomus 2012 (issuu.com)