Tutkimus ruotsinkielisestä kulttuuriperinnöstä Porissa poiki näyttelyn ja kirjan

Tutkimus ruotsinkielisestä kulttuuriperinnöstä Porissa poiki näyttelyn ja kirjanPorin Rosenlew-museossa avautui 22.3.2013 Elämää ja tarinoita på svenska -näyttely joka kertoo ruotsinkielisten kulttuuriperinnöstä Porissa 1800-luvulta tähän päivään....

Tutkimus ruotsinkielisestä kulttuuriperinnöstä Porissa poiki näyttelyn ja kirjan

Porin Rosenlew-museossa avautui 22.3.2013 Elämää ja tarinoita på svenska -näyttely joka kertoo ruotsinkielisten kulttuuriperinnöstä Porissa 1800-luvulta tähän päivään.

Elämää ja tarinoita på svenska -näyttelyssä kuljetaan Svenska Klubbenin juhlatunnelmista kiivaisiin kielikiistoihin, sotalasten kohtaloihin ja lopulta ruotsinkielisten nykypäivään Porissa. Esillä on niin 1800-luvun porvarisperheen tytär Sigrid Jusélius kuin nykypäivän ruotsinkielisiä päiväkotilapsiakin, tavallisia perheitä ja heidän arkeaan. Näyttelykävijöillä on mahdollisuus tietokoneohjelman avulla luoda itselleen uusi identiteetti menneisyyden ruotsinkielisenä ja saada vihiä 1800-luvun lopun seurapiirikuulumisista. Näyttelyn tekstit ovat sekä suomeksi että ruotsiksi.

Näyttely pohjautuu Turun yliopistossa v. 2011 - 2012 tehtyihin tutkimuksiin ruotsinkielisten kulttuuriperinnöstä Porissa. Tutkimushankkeen tuloksena julkaistiin kirja Ruotsinkielisten kulttuuriperintöä, jota on saatavana mm. Rosenlew-museon ja Satakunnan Museon museokaupoista.

Ruotsinkielisten kulttuuriperintöä -kirja on kurkistus Satakunnassa asuneiden ja asuvien ruotsinkielisten ihmisten elämään ja heidän omaan äidinkieleensä liittyviin perinteisiin ja toimintaan suomenkielistyneessä kaupungissa. Päänäyttämönä toimii Pori, koska suuri osa Satakunnan ruotsinkielisistä asuu kaupungissa ja koska suomenruotsalaisella kulttuurilla on siellä keskeiset instituutionsa, kuten päiväkoti ja koulu. Teoksen tavoitteena on tehdä pieni, mutta kulttuurisesti aktiivinen ja omaleimainen ruotsinkielinen vähemmistö tunnetuksi suomenkieliselle väestölle.

Lisätietoja näyttelystä, tutkimushankkeesta ja kirjasta:
Rosenlew-museon intendentti Leila Stenroos p. 044 701 9510, leila.stenroos(at)pori.fi
Turun yliopiston yliopistonlehtori Riina Haanpää p. 040 706 6220, riina.haanpaa(at)utu.fi