Urheilukulttuurin muutoksia some-päivityksistä mediaspektaakkeleihin

WiderScreen-verkkolehden mediaurheiluaiheinen teemanumero on juuri ilmestynyt osoitteessa http://widerscreen.fi/  Mediaurheilu-numeron avaa Jukka-Pekka Puron tutkimusartikkeli juniorijääkiekkoilijoiden joskus aggressiiviseksikin äityvästä Facebook-...

WiderScreen-verkkolehden mediaurheiluaiheinen teemanumero on juuri ilmestynyt osoitteessa http://widerscreen.fi/ 

 

Mediaurheilu-numeron avaa Jukka-Pekka Puron tutkimusartikkeli juniorijääkiekkoilijoiden joskus aggressiiviseksikin äityvästä Facebook-kommentoinnista. Puron havaintojen mukaan sosiaalisen median avaamaa näkymää juniorien jääkiekkokulttuuriin ei tule kuitenkaan pitää synkkänä, vaikka ääri-ilmiöt tarttuvatkin herkästi silmään.

 

Sami Kolamo tarkastelee artikkelissaan Maradonan televisiovälitteistä tähtikuvaa jalkapallon MM-kisoissa 2010. Maradonan tähtikuva osoittaa oivallisesti, miten jalkapallon MM-kisat ovat muuttuneet huolellisesti suunnitelluiksi mediaspektaakkeleiksi.

 

Riikka Turtiainen tutkii laajassa artikkelissaan miten rasismi- ja syrjintätapauksia on käsitelty urheiluaiheisissa sosiaalisen median sisällöissä. Tarkoituksena on tehdä näkyväksi myös urheilutoimijoiden välisiä valtasuhteita, jotka vaikuttavat urheilijoiden sosiaalisen median käytön taustalla.

 

Antti Laine puolestaan analysoi kesä- ja talviolympialaisten urheilulajien medianäkyvyyttä. Havaintojen perusteella mediapelurien välille on muodostunut vuorovaikutussuhde. Lähtökohtaisesti suhde on kahdensuuntainen, mutta erityisen voimakasta vaikutus on televisiosta iltapäivälehtiin.

 

Katsausartikkeleissa keskitytään myös rasismitapausten purkamiseen niin brittijalkapalloa kuin suomalaisia maahanmuuttajataustaisia urheilijoita koskevan uutisoinnin kautta. Lisäksi esiin nostetaan jalkapallon seuraajien Twitterin käyttö, Sports Tracker-mobiilisovelluksen käyttötavat ja lumilautailun mediaesitykset.

 

WiderScreen on vertaisarvioitu avoin tiedejulkaisu. Toimituskunnan jäsenet, kirjoittajat ja arvioitsijat edustavat elokuva- ja mediatutkimuksen, historiantutkimuksen, viestintätutkimuksen, visuaalisen kulttuurin sekä digitaalisen kulttuurin oppialoja. Julkaisun toimittamista koordinoi Porin yliopistokeskuksessa toimiva Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine.

 

Lisätietoja:

Riikka Turtiainen,
Mediaurheilu-numeron vastaava toimittaja
riikka.turtiainen@utu.fi
040 534 8458