Uuden Tampereen yliopiston rehtoriksi FT Mari Walls

Tampereen teknillisen yliopiston tiedote 23.4.2018  

Mari Walls

Vuoden 2019 alussa aloittavan uuden Tampereen yliopiston rehtoriksi on valittu Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja, FT Mari Walls.

Tampereen korkeakouluyhteisö on Suomen merkittävin korkeakoulujen uudistushanke. Rehtorin tehtävänä on johtaa täysin uudenmuotoisen, kansainvälisesti kilpailukykyisen korkeakouluyhteisön rakentamista, edistää tutkimuksen kärkialojen yhteistyötä ja uudenlaisten joustavien opintopolkujen rakentamista yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä sekä luoda monipuolinen verkosto opetuksen, tutkimuksen, yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja varainhankinnan tueksi.

Professori, FT Mari Walls on Suomen toiseksi suurimman tutkimuslaitoksen Luonnonvarakeskuksen (Luke) ensimmäinen pääjohtaja. Luke perustettiin vuoden 2015 alussa fuusioimalla kolme aiempaa tutkimuslaitosta (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT, Metsäntutkimuslaitos Metla, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL) ja maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskuksen ruoka- ja luonnonvaratilastointi.

Walls väitteli Turun yliopistossa vuonna 1989 ekologisista vuorovaikutussuhteista ja teki post doctoral -tutkimustyönsä Cornellin yliopistossa USA:ssa. Walls on työskennellyt Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) Merikeskuksen johtajana, Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen ja ympäristötieteen professorina sekä Suomen Akatemian tutkimusohjelmajohtajana. Hän toimii useissa luottamustehtävissä, mm. Oulun yliopiston hallituksessa ja Suomen Kulttuurirahaston hallintoneuvostossa. Aiemmin hän on toiminut mm. Suomen Akatemian Biotieteiden ja ympäristön tutkimuksen toimikunnassa sekä Suomen Akatemian Tieteen tila 2016 -ohjausryhmässä.

Mari Walls osallistui viime vuonna emeritusprofessori Sue Scottin johtamaan 4-henkiseen Helsingin yliopiston muutoksen arviointiryhmään Panel for Helsinki University Change Review. Hän on arvioinut Portugalin tiedejärjestelmää ja Kanadan metsäntutkimusta sekä Ruotsin tiedeakatemian ja kestävän kehityksen tutkimuksen rahoittajaorganisaation FORMASin toimintaa sekä toiminut EU:n tutkimuksen puiteohjelman neuvoa-antavassa asiantuntijaryhmässä.

Walls aloittaa uudessa tehtävässään 13.8.2018. Uuden yliopiston toiminnan käynnistymiseen saakka hän toimii Tampereen korkeakoulusäätiön toimitusjohtajana.

- Tampereella tehdään Suomen ja Euroopan kannalta erittäin tärkeää uudistusta, ja on kiehtovaa päästä mukaan kehittämään monialaista, kansainvälisesti kilpailukykyistä korkeakouluyhteisöä. Tavoitteeni on rakentaa Tampereen yliopistoon hyvä yhdessä kehittämisen kulttuuri, Walls toteaa ja lisää, että lapsuuden ja nuoruuden kotikaupunkiin on mukava palata.

- Professori Walls on vaikuttanut merkittävällä tavalla monitieteisen tutkimuksen ja tutkijakoulutuksen kehittämiseen sekä tieteenalojen verkottumiseen kansallisesti ja kansainvälisesti. Hänen kokemuksensa kolmen tutkimuslaitoksen onnistuneesta integroinnista uudistuneeksi Luonnonvarakeskukseksi on tavattoman arvokasta uuden Tampereen yliopiston ja korkeakouluyhteisön menestykselle, sanoo uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksen puheenjohtaja, professori Marja Makarow.

Syksyllä 2017 käynnistyneestä rehtorin rekrytointiprosessista vastasivat Tampereen korkeakoulusäätiön hallitus (2.2.2018 alkaen uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallitus) sekä valinta- ja haastatteluryhmä, johon kuului hallituksen edustajien lisäksi henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat.

Rehtoriksi valittavalta edellytettiin kokemusta merkittävän kansainvälisesti verkottuneen yhteisön johtajuudesta sekä akateemista uskottavuutta. Lisäksi edellytettiin monialaisuutta, henkilökohtaisia verkostoja, kansainvälisyyttä ja visiota oppimisesta ja opettamisesta.

- Kaikkiaan prosessissa tarkasteltiin yli kahta sataa henkilöä. Hallitus ja valinta- ja haastatteluryhmä olivat valinnasta yksimielisiä, kertoo Marja Makarow.

Lisätietoja:

Uuden Tampereen yliopiston siirtymäkauden hallituksen puheenjohtaja Marja Makarow, marja.makarow@helsinki.fi, puh. 040 849 0505 (viestinnän kehityspäällikkö Katja Ayres)

Luonnonvarakeskuksen pääjohtaja Mari Walls, mari.walls@luke.fi, puh. 029 532 6010

***

Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto yhdistyvät 1.1.2019 monialaiseksi Tampereen yliopisto -nimiseksi säätiöyliopistoksi, jonka kärkialat ovat tekniikka, terveys ja yhteiskunta. Tampereen yliopistona toimiva Tampereen korkeakoulusäätiö harjoittaa ammattikorkeakoulutoimintaa Tampereen ammattikorkeakoulun pääomistajana. Uudesta yliopistosta tulee Suomen toiseksi suurin. Tampereen uudessa korkeakouluyhteisössä on opiskelijoita yli 30 000, professoreita 330 ja muuta henkilöstöä 4 400.

Kuva: Emilia Kangasluoma.