Vaihto-opiskelusta vaihtelua

Vaihto-opiskelusta uutta näkökulmaa maailmaan (30.11.2006)Oletko harkinnut lähtöä vaihtoon? Vaihtoehtoja on monia. Voit lähteä kauas tai lähelle, vuodeksi, puoleksi vuodeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi. Jos kuitenkin epäröit vielä hiukan päätöksesi...


Vaihto-opiskelusta uutta näkökulmaa maailmaan
(30.11.2006)

Oletko harkinnut lähtöä vaihtoon? Vaihtoehtoja on monia. Voit lähteä kauas tai lähelle, vuodeksi, puoleksi vuodeksi tai lyhyemmäksikin ajaksi.
Jos kuitenkin epäröit vielä hiukan päätöksesi kanssa, lue tämä artikkeli. Sen jälkeen et enää epäröi. Tai ainakin jos se päätös vaihtoon lähdöstä olisi kiinni kahden opiskelijan Helena Kajon ja Vesa-Matti Ruuskan mielipiteistä.

Japanissa kasvoi kunnioitus Suomea kohtaan

Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä opintojaan viimeistelevä Helena Kajo vietti viisi kuukautta Japanissa, Osakan lähellä sijaitsevassa Kansai Gaidain Yliopistossa. Helena asui tuon ajan japanilaisessa perheessä, mikä auttoi häntä pääsemään lähemmäs paikallista kulttuuria.

Helenalla Japaniin lähtö oli ollut mielessä jo pitkään.
– Harrastan japanilaista kukkienasettelutaidetta ikebanaa ja olen 11-vuotiaasta asti ollut kiinnostunut Japanin kulttuurista, joten koin, että tässä on tilaisuuteni lähteä ja kokea maa oikein kunnolla, hän tiivistää.

Helenalla vaihdon järjestäminen sujui helposti. Helena oli ennen lähtöä yhteydessä aikaisemmin Japanissa vaihdossa olleisiin. Sitä kautta hän sai käsitystä siitä, miten asiat toimivat Japanissa. Japanin päässä kaikki oli asuntoa myöten Helenalle valmiina.
– Monta leimaa ja lappua piti alkuaikoina hakea koulun eri toimistoista ja kiikutella niitä ympäriinsä, mutta en kokenut sitä mitenkään hankalana, Helena korostaa.

Miettiessään vaihdon parasta antia, Helenan vastaus on selvä.
– Kunnioitus Suomea ja suomalaisuutta kohtaan kasvoi. Länsimaalaisuuttaan oppi katsomaan uusin silmin, välillä ehkä jopa häpeillen, sillä Japanin kollektiivinen, muita huomioon ottava kulttuuri sai ajattelemaan omaa kulttuuriaan.

”Lopettakaa harkitseminen ja lähtekää!”

Turun yliopistossa digitaalista kulttuuria opiskeleva Vesa-Matti Ruuska on tällä hetkellä vaihdossa Karlstadin yliopistossa. 80 000 asukkaan Karlstad sijaitsee kolmen tunnin junamatkan päässä Tukholmasta. Vesa-Matilla syitä vaihtoon lähtöön oli monia.

– Päällimmäisenä syynä vaihtoon lähdölleni oli vain silkka tarve vaihtelulle, mutta hyvänä kakkosena tuli kielitaidon parantaminen. Kolmas syy vaihtoon lähdölle oli se, että tiedän että olisin harmitellut koko loppuelämäni, jos en olisi vaihtoon opiskeluaikana lähtenyt. Sitten kun on muksuja ja asuntolaina, voi olla vaikea ylipäänsä ulkomaille pitemmäksi aikaa lähteä, Vesa-Matti sanoo.

Vesa-Matin mukaan vaihtoon lähteminen oli helpompaa kuin armeijaan. Vaihtoa ei Vesa-Matin mielestä kannata sen enempää miettiä, jos ajatus vaihdosta vähääkään kiinnostaa.
Mutta miksi Vesa-Matti lähti juuri Ruotsiin?
– Itse asiassa Ruotsi oli ainut paikka minne hain. Sinänsä Ruotsiin hakemiselle ei ollut muuta syytä kuin se, että kuulin parin kaverini hakevan Karlstadiin ja hain siinä samassa vähän niin kuin aikani kuluksi. Palautin hakemuksenikin viimeisenä päivänä, koska koko hakeminen lähti käyntiin pelkästä mielijohteesta, Vesa-Matti kertoo.

Vaihdossa näkökulma omaa kulttuuria ja muiden kulttuureja kohtaan on Vesa-Matin mukaan muuttunut.
– Espanjalaiset eivät vieläkään käsitä, miksi kengät otetaan sisällä pois, korealaisilta pitää aina kysyä kolmesti tarvitsevatko he apua ja amerikkalaiset eivät vieläkään täysin usko, että Euroopassakin käydään kerran päivässä suihkussa. Ja pestään hampaat.
– Yllättävintä on ehkä ollut se, että nuoret ympäri maailman ovat yllättävän samanlaisia luonteeltaan. Kaikki opiskelijat, olivat he sitten Norjasta tai Tunisiasta, miettivät hyvin paljon samoja asioita, kuten tulevaa uraa ja ihmissuhteita, Vesa-Matti jatkaa.

Vesa-Matti haluaa rohkaista kaikkia vaihto-opiskelusta kiinnostuneita.
– Lopettakaa harkitseminen ja lähtekää! Kyllä Pori ja Turku kartalla pysyvät vaikka niistä vähäksi aikaa poistuukin. Vaihdon antama uusi näkökulma maailmaan on korvaamaton, ja minä olen vasta Ruotsissa.

Teksti: Joonas Josefsson
Kuvat: Anssi Riihiaho