Vankan kokemuksen johtajat hakevat lisäoppia

Vankan kokemuksen johtajat hakevat lisäoppia Porista 31.8.2006Tampereen teknillisen yliopiston täydennyskoulutuskeskus Edupoint on Porin yliopistokeskuksen uranuurtaja, joka tuottaa avoimia johtamiskoulutusohjelmia, yrityskohtaisia räätälöityä...

Vankan kokemuksen johtajat hakevat lisäoppia Porista

31.8.2006

Tampereen teknillisen yliopiston täydennyskoulutuskeskus Edupoint on Porin yliopistokeskuksen uranuurtaja, joka tuottaa avoimia johtamiskoulutusohjelmia, yrityskohtaisia räätälöityä koulutuksia ja kehittämisohjelmia, tutkintoon johtavaa täydennyskoulutusta ja muita tutkimuspalveluita.

Porissa on käynnissä järjestyksessään jo toinen Tampereen vastaavan täydennyskoulutuskeskuksen Edutechin kanssa yhteistyössä toteutettava kolmivuotinen MBA (Master of Business Administration) –koulutusohjelma, jossa on mukana kolmetoista johtajatason opiskelijaa. Ensimmäisessä MBA-koulutusohjelmassa mukana oli seitsemäntoista osallistujaa ja se päättyi toukokuussa 2006. Kolmas TTY:n Edupointin järjestämä MBA-koulutusohjelma käynnistyy keväällä 2008.

– Mukana on johtajia, joilla on jo vankkaa kokemusta esimiestehtävistä. Opiskelijoiden taustoissa on laaja skaala erilaisista yrityksistä ja yhteisöistä, julkishallinnosta pieniin perheyrityksiin, ei-akateemisista henkilöistä tohtoreihin, kertoo Edupointin koulutussuunnittelija Ulla-Maria Haavisto.

Vaikka johtamiskoulutukseen osallistuvien erilaiset lähtökohdat ja koulutustaustat tuovat haasteita myös koulutuksen järjestäjille, näkee MBA – ohjelman johtaja, professori Hannu Jaakkola opiskelijoiden erilaisuuden antoisana tekijänä.
– Opiskelijat oppivat keskinäisessä vuorovaikutuksessaan erilaisia toimintamalleja toisiltaan, ja professoreille tällaisessa yhteisössä opettaminen on ikkuna elävään elämään. Tämä on paikka, jossa voi testata omia näkökulmiaan, miettii Jaakkola.

Porilaisittain ja satakuntalaisittain Tampereen teknillisen yliopiston Edupoint on edelläkävijä MBA-koulutuksessa.
– Tämänkaltaisen koulutuksen järjestäminen on alueellinen profiilitekijä. Osanottajille puolestaan on eduksi, että koulutus järjestetään Satakunnassa, korostaa Jaakkola koulutusohjelman alueellista merkitystä.

Opiskelijoiden sitoutuminen tärkeää

Kolme vuotta kestävään koulutukseen osallistuminen vaatii vankkaa sitoutumista sekä opiskelijalta itseltään että hänen taustaorganisaatioltaan, joka usein on myös maksajan asemassa. Koulutusohjelma koostuu seitsemästä yhteisestä sekä valinnaisista ja ulkomaisista opintojaksoista, joiden jälkeen opiskelija tekee laajuudeltaan 22, 5 opintopisteen (15 ov) MBA-tutkielman. Yhteensä tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä (60 ov).

– Kunkin jakson lopussa opiskelijat tekevät laajan jaksotehtävän, jossa he soveltavat oppimiaan asioita käytännön työelämään ja pohtivat oman organisaationsa mahdollisia ongelmia. Viimeisenä vuotena tehtävä loppututkielma käsittelee sekin käytännönläheisiä ongelmia akateemisesti tarkasteltuna, selvittää Ulla-Maria Haavisto.
– Opiskelijan pitää oppia soveltamaan oppimaansa tietoa ja ajattelemaan asioita uusista näkökulmista.

Porin MBA-koulutukseen osallistuvien opiskelijoiden taustaorganisaatioille tehdään selväksi mitä osallistuminen käytännössä tarkoittaa. Sekä Haavisto että Jaakkola toivovatkin, että yrityksissä huomioitaisiin työntekijöille koulutuksesta aiheutuvat paineet.
– Vaikka yritykset satsaavat koulutukseen suuren summan rahallisesti, aika on se mikä ratkaisee, ei hinta. Kuitenkin on hienoa, että yrityksissä jatkuva muutos ja kehittyminen on jo nostettu perusarvoksi, ja henkilöstön kouluttaminen näkyy nykyisin yritysten strategioissa, Ulla- Maria Haavisto kiittelee.

Teksti: Eija Hammarberg