100 haastetta tuo osaamisen esiin

Haastavia kysymyksiä: Montako yliopistokeskusta Suomessa on? Kuusi, jotka toimivat Kajaanissa, Kokkolassa, Lahdessa, Mikkelissä, Porissa ja Seinäjoella. Mikä kuvastaa niiden yhteistyötä Suomen 100-vuotisjuhlavuonna? 100 haastetta -kampanja.

Mistä 100 haastetta -kampanjassa on kyse? Tähän antaa vastauksia Porin yliopistokeskuksen koordinaattori Piritta Huhta. Hän on ollut organisoimassa kampanjaa alusta lähtien.

- Porin yliopistokeskus on ollut mukana vetäjänä 100 haastetta -projektissa. Tarkoituksena on lisätä Suomen yliopistokeskusten tunnettuutta alueellisesti ja valtakunnallisesti, Huhta kertoo.

Mukana kampanjassa ovat kaikki Suomen kuusi yliopistokeskusta: Kajaani, Kokkola, Lahti, Mikkeli, Pori ja Seinäjoki. Kampanjan suunnitteleminen ja työstäminen yhdessä on lähentänyt yliopistokeskuksia. On syntynyt monenlaisia yhteyksiä ja toimintatapoja kollegoiden ja keskusten välillä, mutta myös sisäisesti.

- Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta, joten haasteita on tarkoitus julkaista yhteensä sata. Julkaisutahti on siis 1–2 haastetta per viikko, Huhta kuvailee.

Tunnettuja haastajia

Jokainen yliopistokeskus on saanut kampanjaan mukaan 15 henkilöä, jotka esittävät yliopistokeskukselle haasteen. Haastevideoista osa on tehty jo aiemmin valmiiksi, osa valmistuu pitkin tätä vuotta.

Haastajat ovat joko paikallisesti tunnettuja tai heidän ammatillinen statuksensa on valtakunnallisesti merkittävä. Mukana on niin yritysmaailman ja kulttuurin edustajia, kuin kolmannensektorin toimijoitakin. Kaikki haasteet löytyvät 100haastetta.fi-sivulta.

Porin yliopistokeskuksesta haasteissa mukana ovat kaikki yksiköt: Turun yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Tampereen yliopisto ja Aalto-yliopisto.

- Haasteet ovat olleet hyviä ja osa hankaliakin, mutta niihin kaikkiin vastataan. Yliopistokeskuksen väki on osaavaa: jokaiseen haasteeseen on osattu vastata, jopa niihin kovimpiinkin pähkinöihin, Huhta kertoo.

Ongelmat ovat konkreettisia, esimerkiksi Paula Ilén Punaisesta Rististä kysyy, miten houkutella nuoria mukaan hyväntekeväisyystöihin. Muita haastajia ovat esimerkiksi pikajuoksija Nooralotta Neziri sekä satakuntalaisista yrityksistä Nornickel. Tulossa on myös valtakunnan julkkiksia, kuten Rita Niemi-Manninen.

- Satakunnassa yliopistokeskuksen tunnettuus on jo melko hyvä. On silti jatkuvasti tarpeen kertoa, mitä täällä tapahtuu ja tuoda esille tutkimusta, opetusta, julkaisuja ja opiskelijaelämää, Huhta arvioi.

Osaaminen näkyväksi

Videoilla osoitetaan, mitä yliopistokeskuksessa tehdään ja tutkitaan, miten ja mitä eri aloja opiskellaan. Toiveena on, että yliopistokeskusten väki ja yhteistyökumppanit jakaisivat videoita eteenpäin, jotta keskusten tunnettuus paranisi edelleen.

- Kampanjalla halutaan muistuttaa, että yliopistokeskukset ovat kaikkia varten. Tervetulleita tutustumaan ovat kaikki asiantuntijat, vierailijat, harrastusryhmät, koulut sekä työpaikat puolin ja toisin, Huhta päättää.

Huhta haastaakin kaikki mukaan. Kannattaa käydä tutustumassa videoihin ja jakaa niitä sosiaalisessa mediassa eteenpäin. Näin yhä useampi ymmärtäisi, miten osaavia ihmisiä yliopistokeskuksissa työskentelee ja miten tärkeätä työtä he tekevät.

Kaikki haasteet: 100 haastetta -sivustolla