Aina voi oppia lisää

Suomen Nuorkauppakamarien varapuheenjohtaja ja pankinjohtaja, Lauri Valtonen, on aina halunnut opiskella kauppatieteen maisteriksi. Syksyllä 2016 oli otollinen hetki täyttää tuo unelma ja aloittaa maisteriopinnot Porin yliopistokeskuksessa.

Suomen Nuorkauppakamarien nykyinen varapuheenjohtaja ja Huittisten Säästöpankin henkilöasiakasliiketoiminnan pankinjohtaja, Lauri Valtonen, tiesi hetkensä koittaneen, kun hän näki lehdessä ilmoituksen asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelmasta eli Almasta. Nuorempana Lauri oli jäänyt useita kertoja vain pisteen päähän kauppakorkean opiskelupaikasta.

- Koulutusohjelma kiinnosti, koska johdan työkseni asiantuntijaorganisaatiota. Tämä tuntui once in a lifetime -mahdollisuudelta, joten laitoin paikan hakuun ja pääsin, Lauri kertoo tyytyväisenä.

Lauri on kokenut opiskelija. Hänellä on jo ylempi ammattikorkeakoulututkinto yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmasta. Pankkien sisäisiä koulutuksia on ollut paljon, myös eMBA-opintoja. Syksyllä 2016 alkoi siis kaksivuotinen Alma-maisteriohjelma Turun kauppakorkeakoulussa Porissa.

Työ toi takaisin Poriin ja johdatti Nuorkauppakamariin

Lauri on syntynyt Porissa, mutta muutti pienenä Turkuun. Siellä 14-vuotinen pankkiura alkoi yritysrahoitustehtävissä. Hän palasi Poriin 10 vuotta sitten.

- Silloinen esimies antoi vinkkejä, miten voisi saada ystäviä Porista, ja suositteli osallistumaan paikalliseen nuorkauppakamaritoimintaan, Lauri kertoo.

Lauri innostui Porin Nuorkauppakamarin toiminnasta, jossa kouluttaudutaan johtajuuteen itse tekemisen kautta, muun muassa ottamalla vastuuta erilaisista tehtävistä. Vastuu onkin lisääntynyt vuodesta toiseen: Porin Nuorkauppakamaria hän johti vuonna 2013 ja koko Länsi- ja Keski-Suomen aluetta vuonna 2015. Lokakuussa 2016 Lauri valittiin Suomen Nuorkauppakamarit ry:n varapuheenjohtajaksi, joten tie johtaa koko Suomen puheenjohtajaksi vuonna 2018.

- Alun perin tarkoituksena oli vain tutustua uusiin ihmisiin ja sittemmin kehittyä haastamalla itseään.  Koko ajan kuitenkin oppii uutta, kun tekee jotain, mitä ei aiemmin ole tehnyt tai uskaltanut, Lauri kertoo.

Nuorkauppakamarit innostavat myös nuoria oppimaan. Esimerkiksi Tuhat nuorta johtajaa -kampanjassa nuoret seuraavat johtajan tehtäviä yhden päivän. Näin tarjotaan johtajillekin kanava tutustua tulevaisuuden tekijöiden ja asiakkaiden näkemyksiin.

Opinnot Almassa innostavat

Tänä keväänä Lauri jää opintovapaalle ja aikoo keskittyä opintoihin ja nuorkauppakamarin puheenjohtajaksi kasvamiseen. Laurin pääaine Almassa on johtaminen ja organisointi.

- Olen sitä mieltä, että johdettavani ansaitsevat mahdollisimman hyvää johtamista, Lauri kertoo vakuuttavasti.

Ennen opintoja oli hyvä tarkistaa täydentävien opintojen määrä. Ylempi amk -tutkinto vapauttaa  esimerkiksi kandityöstä. Ensimmäiseen lukuvuoteen on mahtunut jo pääaineopintoja.

- Pitkä työkokemus auttaa ymmärtämään käytännön ja teorian yhteyden, Lauri toteaa.

Opinnoissa on ollut hyviä kokonaisuuksia, ja teoriaa on voinut tehdä etätehtävinä.  Lisäksi on ollut kiinnostavia käytännön tehtäviä usein monialaisissa ryhmissä, mikä on mielenkiintoista.

- Ihminen ei ole koskaan valmis. Aina voi oppia lisää, Lauri vakuuttaa.

Lauri on nyt 36-vuotias, ja maisteriksi on tarkoitus valmistua parin vuoden päästä. Puheenjohtajuusvuoden jälkeen tehtävänä on valmentaa ja auttaa tulevien vuosien tekijät menestymään. Nuorkauppakamariaikaa on jäljellä neljä vuotta. Sen jälkeen Laurille jää enemmän aikaa osallistua vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön ja kertausharjoituskouluttajana toimimiseen.