Kirsi-Mari Kallio apulaisprofessoriksi

Kauppatieteiden tohtori Kirsi-Mari Kallio aloitti huhtikuun alussa Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä laskentatoimen ja rahoituksen apulaisprofessorina ja aineen vastuuopettajana. Kallio on ensimmäinen Porin yksiköstä valmistunut tohtori, joka on...

Kauppatieteiden tohtori Kirsi-Mari Kallio aloitti huhtikuun alussa Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä laskentatoimen ja rahoituksen apulaisprofessorina ja aineen vastuuopettajana. Kallio on ensimmäinen Porin yksiköstä valmistunut tohtori, joka on nimitetty professorin tehtävään.

Kirsi-Mari Kallio pitää tärkeänä sitä, että hän asuu Porissa, jolloin hänellä on hyvät yhteydet koko Satakunnan alueeseen. Esimerkiksi vierailuluennoille on helppo pyytää yritysmaailman edustajia.

Kallio on myös kotoisin Porista, Vanhaltakoivistolta. Cygnaeuksen musiikkiluokan ja Porin suomalaisen yhteislyseon lukion kautta hän haki opiskelemaan Turkuun kauppakorkeaan.

- Laskentatoimi kuulosti sopivan haastavalta pääaineelta. Se oli onnekas ajautuminen, Kallio kertoo.

Kallion työura kauppakorkeassa alkoi jo opintojen ohessa tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa, lisäksi hän teki kesätöitä eri pankeissa.  Kallio valmistui kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2004 Turun kauppakorkeakoulusta.

Kansainvälisesti merkittävää tutkimusta

Kauppatieteiden tohtoriksi Kallio väitteli vuonna 2014 Turun kauppakorkeakoulun Porin yksiköstä aiheenaan yliopistojen tulosohjaus.  Kallion tutkimustyötä on julkaistu korkeatasoisissa kansainvälisissä tieteellisissä lehdissä.

Tällä hetkellä Kallio kerää tutkimusaineistoa kotimaisista teollisuusyrityksistä.

-  Tutkimuksen kohteena on tytäryhtiötalous. Satakunnassa on isoja ulkomaisessa omistuksessa olevia tytäryhtiöitä, joita tarkastellaan laskentatoimen näkökulmasta, Kallio tarkentaa.

Kallio on myös tietointensiivisten yritysten laskentatoimen dosentti, mikä ylläpitää yhteyksiä Jyväskylän yliopistoon.

Vuodesta 2014 lähtien Kallio on toiminut Turun kauppakorkeakoulun johtokunnan jäsenenä.

- Se on mielenkiintoista, koska olen myös tutkinut yliopistoja organisaatioina. Lisäksi pääsen näin itse vaikuttamaan asioihin, Kallio kertoo.

Porissa opettajana vuodesta 2004

Kallio on opettanut laskentatoimen ja rahoituksen kursseja Porin yksikössä vuodesta 2004 lähtien.

- Yliopistomaailmassa työ on kutsumustyötä ja sen tulisi olla sisäisesti motivoivaa. Se on itseohjautuvaa ja tarjoaa parhaimmillaan vapautta toteuttaa itseään, Kallio lisää.

Porin yksikössä laskentatoimi ja rahoitus on suosittu ala, ja sisään otetuista 60 opiskelijasta yleensä noin puolet valitseekin sen pääaineekseen.

- Tärkeätä on hankkia perustiedot ja -taidot, jotka opitaan opintojen alkupäässä. Pitää olla valmis jatkuvaan muutokseen ja jatkuvaan oppimiseen, Kallio muistuttaa.

Opintojen loppupäässä kursseilla käsitellään nykyhetken trendejä. Esimerkiksi sote-uudistuksesta saadaan paljon käytännön esimerkkejä Johdon laskentatoimi julkisella sektorilla -kurssin tunneille.

- Tavoitteena on, että opiskelijat harjaantuvat kriittiseen ajatteluun, Kallio sanoo.

Apulaisprofessorin työ pitää sisällään luento-opetuksen lisäksi artikkelien kirjoittamista sekä muiden tuottamien tekstien lukemista.

Tällä hetkellä väitöskirjaohjattavia on kolme: Katja Aalto, Kirsi Kari ja Aki Lehtivuori. Uusi tehtävä tuo heitä kaksi lisää.

Pääsiäisen jälkeen Kallio teki työmatkan Budapestiin, jossa hän esitteli omaa tutkimustaan ja toimi väitöskirjatutkijoiden diskussanttina.

Vapaa-aikana työstä irrottautuminen onnistuu hyvin kuntosalilla, pojan pesäpallojoukkueen johtajan roolissa tai lukemalla kirjoja.