Kotoisan kirjaston uusi sihteeri

Porin yliopistokeskuksen kirjaston uusi kirjastosihteeri Anna Tuominen pitää uuden työpaikkansa ilmapiiristä ja asiakaskunnasta. Kirjasto on hänen mielestään kotoisan pieni.

- Olen työskennellyt monenlaisissa kirjastoissa sekä Suomessa että Hollannissa ja Kreikassa. Korkeakoulukirjasto tuntuu minulle työpaikkana omemmalta kuin kunnallinen kirjasto. Akateemisessa ilmapiirissä pystyy jotenkin keskittymään paremmin, Tuominen pohtii.

Turun yliopistossa tehtyjen kulttuurihistorian opintojen jälkeen Tuominen suoritti informaatiotieteen opinnot täydennyskoulutuksena. Yksi maisterintutkinto ei silti naiselle riittänyt.

- Halusin opiskella vielä lisää, joten hakeuduin opiskelemaan informaatiotutkimusta Tampereen yliopistoon.

Kaikille avoin kirjasto

Yliopistokeskus ja sen väki ovat jo alkaneet käydä Tuomiselle tutuiksi. Hän toivoo jatkossa pystyvänsä edelleen kehittämään yhteistyötä kirjaston ja yliopistokeskuksen yksiköiden välillä.

- Täällä on esimerkiksi pelillistämisen ja markkinoinnin asiantuntijuutta sekä näkemystä tilan ja paikan merkityksistä. Olisi kiinnostavaa kokeilla näidenkin asioiden hyödyntämistä kirjastossa, Tuominen visioi.

Hän on huomannut, että opiskelijat opiskelevat paljon kirjastossa ja tekevät muun muassa ryhmätöitä.

- Selvästi tämä on paikka, jonka opiskelijat ovat ottaneet omakseen. Aiemmin tehdyt uudistukset, kuten ympärivuorokautinen sisäänpääsy omalla kulkuavaimella ja tilojen viihtyisyyden kehittäminen, ovat varmasti lisänneet kirjaston käyttöä. Opiskelijoiden toiveita on täällä kuunneltu, ja pyrin huomiomaan ne jatkossakin, Tuominen lupaa.

Ulkomailla työskennellessään Tuominen tutustui erilaisiin kirjastoihin. Kokemustensa kautta hän arvostaa suomalaista mallia, jossa kirjastot ovat kaikille avoimia paikkoja. Myös Porin yliopistokeskuksen kirjasto on avoin kaikille käyttäjille, ei vain yliopistokeskuksen väelle.

- Esimerkiksi Kreikassa on paljon yksityisiä kirjastoja ja maan taloustilanne on heikko. Siellä kuitenkin osataan luovia tilanteen mukaan ja tehdään paljon rikasta yhteistyötä. Yksityiset kirjastot ovat myös pyrkineet kompensoimaan julkisen puolen romahdusta avaamalla oviaan entistä laajemmille asiakaskunnille.

Kansantajuinen tiede on tärkeää

Porin yliopistokeskuksen Tuominen tiesi jo opiskellessaan Turussa. Hänen opiskelutoverinsa teki sivuaineena maisemantutkimuksen opintoja, ja se kuulosti mielenkiintoiselta.

Siitä huolimatta hän oli käynyt Porissa vain kahdesti ennen uuden työpaikan eteen tuomaa muuttoa. Ensimmäinen kerta oli vuonna 2010, kun musiikki-idoli Tori Amos esiintyi Pori Jazzissa.

- Olen siinä mielessä vanhanaikainen, että tykkään kuunnella musiikkini vinyyleiltä ja katsoa elokuvat valkokankaalta. Käynkin mielelläni elokuvafestareilla. Lisäksi harrastan palstaviljelyä sekä tai chita, Tuominen kertoo.

Kirjastosihteerin on yllättäen vaikea nimetä lempikirjaansa, mutta hänen lempisarjakuvansa ovat Ville Pirisen piirtämiä.

Tuomisen mielestä yliopistokeskuksella on tärkeä asema Satakunnassa. Erityisen tärkeänä hän näkee sen ja tutkijoiden roolin tieteen yleistajuistajana.

- Yliopistokeskus on täällä hyvä paikallinen toimija, jota uskoakseni arvostetaan. On hyvä, että tiedettä tehdään maakunnassa ja tutkimustuloksia tuodaan esiin kansantajuisesti, Tuominen sanoo.