Kuulumisia ylioppilasteatterista

Seitsemän vuotta toiminut Porin ylioppilasteatteri on tullut tunnetuksi linjastaan tehdä sellaista teatteria, jota Porissa ei muuten nähtäisi.

Syksyllä 2014 teatterilaiset haastoivat itsensä käsikirjoittamalla ja ohjaamalla seitsemästä pienoisnäytelmästä koostuvan ensi-iltakimaran. Teatterin improvisaatioryhmä Kosminen karuselli puolestaan toteutti vuosi sitten keväällä koko illan mittaisia improvisaationäytelmiä. Kumpaakaan ei juuri tiettävästi ole aikaisemmin Suomessa nähty.

– Myös tämän kevään näytelmämme, Laura Gustafssonin käsikirjoittama Huorasatu, nähdään näyttämöllä vasta toista kertaa. Näytelmän tämä versio on esitetty ainoastaan Gustafssonin lopputyönä Teatterikorkeakoulussa, Porin ylioppilasteatterin puheenjohtaja Karoliina Hursti kertoo.

Haussa ikioma teatteritila

Hursti aloitti puheenjohtajana kuluvan vuoden alussa. Hänen toiveensa tälle toimintavuodelle on, että Porin ylioppilasteatterille löytyisi viimein oma teatteritila kaupungista. Nykyään tila joudutaan aina etsimään jokaista esitystä varten erikseen.

– Yleisöltä on joskus tullut palautetta, että onpa kiva, kun olette joka kerta eri paikassa. Katsojista se saattaa olla hauskaa, mutta meille tilojen etsiminen tuottaa paljon työtä. Joskus olemme vuokranneet tilan esityskaudeksi, toisinaan olemme päässeet esimerkiksi Kulttuuritalo Annankatu 6:een, Hursti selvittää.

Aktiivinen teatteritilan etsiminen on ollut käynnissä jo jonkin aikaa. Tavoite on, että teatterilaisilla olisi oma tila käytössään viimeistään keväällä 2017. Silloin Porin ylioppilasteatteri isännöi Ylioppilasteatteriliitto SYTY:n vuosittaisia ylioppilasteatterifestivaaleja.

– Festivaali kerää vuosittain vaihtuvaan ylioppilasteatterikaupunkiin huhtikuisen viikonlopun ajaksi noin 300–400 teatteriharrastajaa ympäri Suomen. Jokainen teatteri tuo festivaaleille oman näytelmänsä, josta ammattilaisraadit antavat palautetta. Festivaaleilla ei kuitenkaan kilpailla, vaan kyseessä on rento tapahtumaviikonloppu, Hursti kertoo.

Tänä keväänä porilaiset suuntaavat muiden mukana ylioppilasteatterifestivaaleille Kuopioon.

Tekemisen meininkiä ympäri vuoden

Valtakunnallisten ylioppilasteatterifestivaalien järjestäminen on iso ponnistus porilaisille. Tapahtuman suunnittelu on jo hyvässä vauhdissa.

– On todella hienoa, että saimme juuri Suomen itsenäisyyden juhlavuoden festivaalin järjestettäväksi Poriin, Hursti kertoo tyytyväisenä.

Myös festivaaleja ennen ehtii tapahtua paljon. Kevään näytelmän esityskausi on jo päättynyt, mutta improvisaatioryhmä Kosminen karuselli järjestää vielä improklubeja ravintola Kirjakaupassa. Suunnitteilla on myös improkesäteatteria.

Seuraava pitkä näytelmä nähdään syksyllä 2016. Mahdollista on lisäksi toteuttaa silloin jokin pienempi produktio.

– Tavoitteemme on, että teatterimme ohjelmisto koostuisi koko ajan enemmän omien jäsentemme teksteistä ja ohjauksista, Hursti kertoo.

Uusia jäseniä otetaan mukaan toimintaan jatkuvasti. Suuri osa ylioppilasteatterin jäsenistä on korkeakouluopiskelijoita, mutta mukaan pääsee vaikka ei opiskelija olisikaan. Riittää, että on innostunut teatterin tekemisestä.

– Tekemistä löytyy kaikille, vaikka ei haluaisikaan esiintyä. Ennen kaikkea kaipaamme joukkoon tekniikasta ja tuottamisesta kiinnostuneita ihmisiä, Hursti vinkkaa.