Liikamaa kauppakorkean johtoon Porissa

Tekniikan tohtori Kirsi Liikamaa on aloittanut Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön johtajana elokuun alusta. Hänessä yhdistyy pitkä kokemus elinkeinoelämän johtotehtävistä akateemiseen uraan.

Kirsi Liikamaa on työskennellyt kauppakorkeassa vuodesta 2008, ja hänellä on 20 vuoden kokemus erilaisista esimies- ja johtotason tehtävistä teollisuudessa. Hänen uransa porilaisessa elinkeinoelämässä alkoi parikymppisenä prosessitekniikan insinöörinä.

- Vuonna 2000 valmistuin tuotantotalouden diplomi-insinööriksi, jolloin minua pyydettiin jäämään tutkijaksi Tampereen teknillisen yliopiston Porin yksikköön. Jäin pois uraputkesta, koska ajattelin, että muuten teen vielä 30 vuotta samaa samoja töitä, Liikamaa toteaa.

Perheen Italian-vuosina 2004–2007 väitös piilevästä tiedosta ja projektipäällikön kompetensseista valmistui. Tuotantotalouden alaan kuuluva väitöstutkimus mahdollisti sen, että Liikamaa pääsi ylemmän AMK:n liiketoimintaosaamisen yliopettajaksi Kuopioon Savonia-ammattikorkeakouluun.

- Vahvuuksiani olivat liike-elämän kokemus ja liiketaloustieteen tuntemus. Kuopiossa työskentely oli hienoa ja hyödyllistä, Liikamaa kertoo.

Liikamaa palasi Poriin johtamisen ja organisoinnin yliopistonlehtoriksi vuonna 2008. Hän on toiminut yksikön johtoryhmässä vuodesta 2010 ja Porin yliopistokeskuksen varajohtajana 2014–2016.

Opetuksen kehittäminen sydänasia

Kauppakorkeassa koulutetaan asiantuntijoita, joten on pysyttävä ajan hermolla ja ymmärrettävä, mitä se tarkoittaa omassa yksikössä. Koulutus vaatii jatkuvaa kehittämistä, koska muutoksia tapahtuu koko ajan. Liike-elämän tuntemuksesta on iso hyöty, sitä on tarvittu.

- Olen vastannut opetuksen kehittämisestä vuodesta 2010 ja toiminut jäsenenä niin SAMKin kuin Porin yliopistokeskuksen ja Turun kampuksen yhteistyöryhmissä. Yhteistyö opintohallinnon kanssa on ollut myös tiivistä, Liikamaa kertoo.

Graduja Liikamaa on ohjannut noin 80. Hän opettaa edelleen strategista johtamista omalla persoonallisella tyylillään ja on saanut opiskelijoilta hyvää palautetta.

Yhteistyötä tarvitaan

Kauppakorkeakoulun Porin yksikössä on aina tehty yhteistyötä yksikön sisällä ja eri tahojen kanssa. Johtajakautenaan Liikamaa haluaa osallistaa henkilökunnan toiminnan kehittämiseen. Yhteistyöllä yksilön ja organisaation tavoitteet kohtaavat.

- Haluan olla jämerä mutta myös innostava ja kannustava. Tarkoitus ei ole johtaa kontrollin kautta. Olen onnekas saadessani jälleen tehdä töitä pätevien ihmisten kanssa, Liikamaa kertoo.

Turun kauppakorkeakoululla on Porissa vahva asema. Alueen tuki on tärkeä, ja töitä on tehtävä, jotta tulokset ovat hyviä.

- Yhteistyö paikallisten toimijoiden, kaupungin ja rahoittajien kanssa on erittäin tärkeää. On mielenkiintoista ja mahtavaa tehdä töitä eri toimijoiden kanssa, Liikamaa sanoo.

- Töitä on paljon, enkä ole niitä koskaan pelännyt. Haasteita luonnollisesti riittää. Panostamme opetuksen kehittämisen rinnalla erityisesti hankkeisiin ja tutkimukseen. Opetuksen kehittämistyö näkyykin jo nyt suurissa hakijamäärissä, Liikamaa päättää.