Oma motivaatio vie eteenpäin

Miten onnistuu huippu-urheilun ja korkeakouluopiskelun yhdistäminen? Pika-aitajuoksija, huippu-urheilija Nooralotta Neziri painottaa oman motivaation tärkeyttä sekä opintojen että urheilun suhteen. Porin yliopistokeskus luo tähän loistavat puitteet,...

Miten onnistuu huippu-urheilun ja korkeakouluopiskelun yhdistäminen? Pika-aitajuoksija, huippu-urheilija Nooralotta Neziri painottaa oman motivaation tärkeyttä sekä opintojen että urheilun suhteen. Porin yliopistokeskus luo tähän loistavat puitteet, sillä sijainti on sopiva ja opiskelu on tehty helpoksi ja mielekkääksi. Porissa hän pystyy yhdistämään sujuvasti sekä treeniolosuhteet, valmennuksen että opiskelun.

Johtamista ja organisointia Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikössä opiskeleva Nooralotta Neziri aloitti opinnot vuonna 2012, ja on opinnoissaan jo loppusuoralla. Kauppakorkeakoulun valintaan vaikutti myös oma urheilu-ura.

- Olin juuri aloittanut ensimmäisiä yritysyhteistyökuvioita urheilu-urallani ja olin päässyt sitä kautta hieman kiinni muun muassa markkinoinnin puolelle ja se vaikutti mielenkiintoiselta, Neziri kertoo.

Opinnoissaan Nooralotalla on selkeä kiinnostuksen kohde, työhyvinvointi. Hänen kandidaatin tutkielmansa käsitteli psyykkistä työhyvinvointia ja suunnitteilla oleva pro gradu –tutkielma käsittelee itsensä johtamista. Työhyvinvoinnin lisäksi Neziri panostaa kielten sekä markkinoinnin opintoihin.

Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen

Neziri kertoo huippu-urheilun ja opiskelun yhdistämisen sujuneen erittäin hyvin. Toimivien järjestelyjen ja sopivien kurssiaikataulujen ansiosta hän on opinnoissaan jo loppusuoralla. Käytännössä osa opiskelusta hoituu kotona ja leireillä, sekä treenit aamuisin ennen luentoja ja iltapäivisin luentojen jälkeen.

Kova harjoittelu ja eteneminen opinnoissa tuovat mukanaan myös haasteita, kuten väsymystä, jolloin esimerkiksi tenttiin valmistautuminen tuntuu tavallista raskaammalta. Opiskelu on kuitenkin Nezirille tärkeä asia, ja näin ollen motivaatiota sekä harjoitteluun että opiskeluun kyllä löytyy. 

- Täytyy siis löytää vain niitä omia juttuja myös koulun puolelta aivan kuten urheilustakin, Neziri pohtii.

Tavoitteita sekä urheilun että opiskelujen saralla

Nooralotta Neziri tunnetaan huikeista tuloksistaan 100 metrin aitajuoksijana. Lajin Suomen ennätyksen 12,81 hän juoksi kesäkuussaa 2016. Parhaillaan Nezirillä on meneillään kovin harjoituskausi, ja hän harjoittelee 8-12 kertaa viikossa. Lisäksi joulukuussa on tiedossa harjoitusleiri Teneriffalla. Nezirin tavoitteena on kehittyä aitajuoksussa Euroopan kärkitasolta kohti maailman huippua. Seuraavana olisi tiedossa maaliskuussa EM-hallikisat Serbiassa, joista hän tavoittelee finaalipaikkaa sekä mitalia.

Opintojen loppuun saattaminen riippuu leiritysten ja kilpailujen määristä ja ajankohdista. Tiukasta harjoitteluaikataulusta huolimatta Nezirillä on tavoitteena saada kauppatieteiden maisterin paperit käteensä kohtuullisessa ajassa.

- Toivoisin valmistuvani 1,5-2 vuoden sisään, hän sanoo.