Oman maailman voi luoda opiskeluaikana

Digitaalisen kulttuurin opiskelija Harri Sippola on hyödyntänyt opintonsa Porin yliopistokeskuksessa tuotteliaasti. Tänä vuonna hän osallistui elokuvallaan Samurai Rauni Reposaarelainen Cannesin elokuvajuhlille.

Porilaisen tuottajan, Harri Sippolan, elokuva Samurai Rauni Reposaarelainen sai tänä keväänä Jussi-ehdokkuudet maskeerauksesta ja musiikista. Toukokuun lopussa Sippola kävi maailman suurimmilla elokuvajuhlilla Cannesissa levitysyhtiö Black Lion Picturesin avulla.

- Raunin maailmanvalloitus jatkuu edelleen syyskuussa Latviaan, marraskuussa Meksikoon. Ohjelmassa on myös Australia, Sloveniassa elokuva on ollut jo, Sippola kertoo.

Sippolalla on tradenomina hyvä käsitys kansainvälisestä kaupasta ja erilaisista tavoista toimia eri paikoissa. Hän on työskennellyt Kiinassa pari vuotta ja Prizztechissä aluekehityshommissa.

Luovia ideoitaan Sippola lähti toteuttamaan Porin yliopistokeskuksen digitaalisen kulttuurin maisteriohjelmaan.

- Halusin tuonne. Olin tehnyt työssäni projektia koulutusohjelman kanssa ja innostuin siitä.  Henkilökunnassa on osaavia ihmisiä, lisäksi saa tehdä sitä, mikä huvittaa, Sippola kiteyttää.

Yliopistosta luovaa osaamista

Sippolan koulutusohjelma ja kulttuurituotannon opinnot ovat tukeneet toisiaan hyvin. On voinut käydä inspiroivia elokuvakursseja, opiskella kulttuurirahoitusta sekä säätiöiden toimintaa.

- Opinnot ovat olleet monitieteinen mahdollisuus. On voinut tutustua kaikenlaisiin juttuihin, gradukin on valmistunut elokuvatuotannosta, Sippola kertoo.

On vaativaa tehdä opintojen ohella omia projekteja, mutta opinnot ovat joustaneet hyvin. Porissa on ollut helppo sopia asioista.

- Yliopistossa oppi ajattelemaan ja analysoimaan asioita tarkemmin. Siitä on hyötyä seuraavan elokuvan suunnittelutyössä. Opinnot ovat antaneet paljon mahdollisuuksia toteuttaa luovia ajatuksiani, Sippola kuvailee.

Cannes opetti paljon

Cannesin matkaraporttikin saatiin liitettyä opintoihin. Matka auttoi ymmärtämään paremmin, miten elokuva-ala toimii.

- Se oli aikamoista ryöpytystä. Cannes oli hieno mahdollisuus päästä tutustumaan elokuvamaailmaan. Ovet aukeavat, kun on aktiivinen, Sippola kertoo.

Omalla toiminnalla mahtuu hyvin mukaan luomaan omaa uraa, mutta se vaatii paljon työtä, kun on korkeat tavoitteet. Mikään ei ole mahdotonta tuossa maailmassa.

Uusia projekteja ja inspirointia

Jatkossa Sippolalla on tarkoitus ammattimaistaa elokuvan teko. Tasoa on nostettava, jotta siitä saa elantonsa.

- Rauni on avaus. Syksyllä on tulossa tanskalaisesta Goodiepal-taiteilijasta dokumentti, jota on tarkoitus esittää festivaaleilla. Seuraavaa pitkä elokuvaa suunnitellaan, Sippola toteaa.

Sippola ja Mika Rättö käyvät myös yrityksissä kouluttamassa ja inspiroimassa.

- Työelämässä tarvitaan kokeilukulttuuria. Taide on juuri sitä, ja se on luovalle kentälle itsestään selvää. Haluamme inspiroida ja jakaa positiivista ajattelua. Jos haluaa tehdä jotain hienoa, sitä on tehtävä, Sippola vakuuttaa.

Jos on kiinnostusta ja haluaa kehittää itseään, se pitää tehdä jo opiskeluaikana.

- Voi valita niin vapaasti ja alkaa luoda omaa maailmaa, Sippola päättää.