Oman osaamisen kehittäminen

Satakunta on positiivisten rakennemuutoksen maakunta. Osaavalle työvoimalle on kysyntää ja työpaikat kilpailevat työvoimasta. Robotiikka- ja automaatioalalla olisi tarjolla lähes 2000 työpaikkaa.

Uudenkaupungin autotehdas on rekrytoinut satoja työntekijöitä viimeisen kahden vuoden aikana. Rauman kaupunki tarjoaa 15 kesätyöhön tulleelle diplomi-insinööriopiskelijalle ilmaisen asunnon ja bussiliput liikkumiseen.

Työvoimapulaa yritetään ratkaista useilla erilaisilla keinoilla. On syntynyt uusia tutkintoja, joiden toivotaan vastaavan työnantajien tarpeisiin. Vanha yliopistotutkinto on mahdollista päivittää esim. tekoälyn ja ICT:n maisteritutkinnoksi kahdessa vuodessa. Satakunnassa on tarjolla insinööreille suunnattua muuntokoulutusta. Meiltä löytyy täältä monitieteinen yliopisto, jossa on tarjolla laadukasta koulutusta.

Yli 15 vuoden ajan ELY-keskuksessa on työni liittynyt mm. yritysten liiketoimintaosaamisen ja henkilöstön osaamisen kehittäminen.Nopeasti muuttunut toimintaympäristö on haastanut myös oman osaamisen. Olen sisäistänyt asian niin, että myös minulla on henkilökohtainen vastuu osaamiseni päivittämisestä.  Siitä se on alkanut, mielenkiintoinen matka kaikkeen uuteen.

Työnkuva on laajentunut vuosien varrella. Yhtenä uutena asiana mukaan on tullut työelämän laadun ja tuottavuuden kehittäminen. Teema innosti ja käynnisti viiden vuoden opiskeluperiodin töiden ohessa. Tampereen yliopiston Porin yksikössä käynnistyi vuonna 2013 työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelma, aikaa siihen kului kaksi vuotta. Sen rupeaman jälkeen ajattelin, että nyt saa opiskeluriittää. Mutta kun noin puolitoista vuotta sitten aloimme valmistella historiallisen isoa maakunta- ja kasvupalvelu-uudistusta,tuumailin, että kyllä -  tarvitsen lisää kehittämisosaamista. Niin huomasin olevani mukana v.2016 alkaneessa Samk:in ja Winnovan yhteisessä johdon työnohjaajakoulutuksessa. Uusia kehittämistyökaluja on jo nyt ”pakissa” paljon, koulutus päättyy v. 2018 lopussa.

Johdon työnohjauskoulutuksen yhteydessä aloin pohtimaan opettajuutta kun yhtenä työtehtävänä on myös elinikäisen ohjauksen edistäminen ja ko. verkoston puheenjohtajuus. Ajattelin, että olisipa hyvä oppia tästäkin asiasta lisää. Niinpä sitten syksyllä 2017 aloitin opettajankoulutuksen ja tutkinto on valmis 31.5.2018.

Tunnustan, että olen taas vaiheessa ”nyt tämä opiskelu saa riittää” - vain huomatakseni pohtivani, että maakuntauudistuksessa olisi tarjolla mitä mielenkiintoisimpia tutkimuksen aiheita mm. johtamiseen ja asiakaslähtöisyyteen liittyen. Mitäpä jos väitöskirja? Siispä, en enää lupaa mitään, vaan haastan kaikki mukaan osaamisen kehittämiseen. Se on mahtava harrastus, antaa itselle valtavan paljon, avaa uusia ovia sekä tuo uutta osaamista ja näkökulmaa työhön. Puhumattakaan niitä ihanista uusista ystävyyksistä ja verkostoista.

Kirjoittaja toimii kehittämis- ja asiakkuuspäällikkönä Satakunnan ELY-keskuksessa ja kasvupalveluvalmistelijana Satakuntaliitossa. Tutkinnot KTM ja YTM sekä paljon muita koulutuksia.