Opiskelijat Puuvillassa pelejä luomassa

Tammikuun 20.–22. päivä Porin yliopistokeskuksessa järjestettiin Finnish Game Jam Pori -tapahtuma. Game jam on pelinkehitystapahtuma, jossa osallistujat kehittävät joko yksin tai ryhmissä pelin rajattuna aikana. Finnish Game Jam oli osa kansainvälistä...

Tammikuun 20.–22. päivä Porin yliopistokeskuksessa järjestettiin Finnish Game Jam Pori -tapahtuma. Game jam on pelinkehitystapahtuma, jossa osallistujat kehittävät joko yksin tai ryhmissä pelin rajattuna aikana. Finnish Game Jam oli osa kansainvälistä Global Game Jam -tapahtumaa.

Tapahtuman järjestivät Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman digitaalisen kulttuurin oppiaineen opiskelijat. Kurssityönä järjestetyn tapahtuman suunnittelu alkoi viime syksynä. Nelihenkisen työryhmän nokkamiehenä toimineen Ville Nikanderin mukaan tapahtuma sujui onnistuneesti.

48 tuntia kestäneeseen rypistykseen osallistui 18 Porin yliopistokeskuksen opiskelijaa. Puuvillassa viikonlopun viettäneet opiskelijat muodostivat neljä tiimiä ja jokainen tiimi sai viikonlopun aikana valmiiksi pelikelpoisen pelin. Tänä vuonna Finnish Game Jamin osatapahtuma järjestettiin ensi kertaa Porissa. Satakunnassa järjestettiin myös pelijamit Nakkilassa.

Suomessa pelejä teki 22 eri tapahtumapaikassa 888 henkeä ja aikaan saatiin yhteensä 222 peliä. Maailmanlaajuiseen Global Game Jam -tapahtumaan osallistui 36 000 ihmistä, pelejä tehtiin yli 702 tapahtumapaikassa 95 eri maassa  ja pelejä tehtiin yli 7000 kappaletta. Tämän vuoden Global Game Jam oli suurin koskaan järjestetty.

Viikonlopun aikana Porissa syntyi neljä peliä. Osallistujat tekivät pelinsä joko tietokoneille asennetuilla pelinteko-ohjelmistoilla tai hyödynsivät sponsori Tacticilta saatuja lautapelitarvikkeita. Kaksi ryhmää teki tietokoneella pelattavan pelin ja kaksi ryhmää lautapelin.

Pelijameissa osallistujat työstävät määrättyyn teemaan liittyviä pelejä. Tämän vuoden teemana olivat aallot. Kaikkien pelien lähestymistapa teeman käsittelyyn oli omankaltaisensa.

4AM Pori on lautapeli, jossa pelaajan tulee kävelyttää humalainen ystävänsä takaisin kotiin baarista. Porin kaupungin kaduilla tapahtuvan pelin aaltoilu on alkoholia nauttineen matkakumppanin hoippuvaa kävelyä. Toinen jameissa kehitetty lautapeli, Rum Ahoy on merirosvoteemainen, ja sen aallot ovat meren aaltoja. Sugarman Trilogy -tasohyppelypelissä pelaaja pakenee hyökyaaltoa. Waves of Our Lives -peli oli treffisimulaatio, jossa pelihahmot olivat kaloja.

Ville Nikander ei osannut  vielä sanoa, järjestetäänkö Finnish Game Jam yliopistokeskuksella ensi vuonna. Nikanderin mukaan on kuitenkin mahdollista, että tapahtuma saa jatkoa.