Riikka Korkiamäki Dublinissa

Tampereen yliopiston sosiaalityön apulaisprofessori Riikka Korkiamäki työskentelee parhaillaan Trinity College Dublinissa (TCD) Irlannissa vierailevana tutkijana. Yliopistoympäristö Dublinissa on porilaiseen elämänmenoon verraten vilkasta.

Hiihtolomalla Riikka ehti vierailla myös Suomessa.

Tutkijavierailu on osa Korkiamäen kolmivuotista tutkimushanketta, jossa tarkastellaan erilaisissa tilanteissa elävien nuorten ystävyyssuhteita sosiaalisena voimavarana.

- TCD:n Sosiaalityön ja sosiaalipolitiikan laitoksella toimiva professori Robbie Gilligan työskentelee samojen teemojen parissa ja sain häneltä vierailukutsun, sanoo Korkiamäki.

Korkiamäellä on parhaillaan käynnissä tutkimusaineiston analysoiminen ja tuloksista kirjoittaminen. Työn alla on useita tieteellisiä artikkeleita muun muassa TCD:n kollegoiden kanssa. Lisäksi Korkiamäki valmistelee toimitettua kirjaa siitä, miten nuorten ystävyyksiä voitaisiin huomioida ja hyödyntää ammatillisissa käytännöissä nuorten parissa tehtävässä sosiaalityössä ja sosiaalipalveluissa.

Porilaisiakin kiinnostavana uutisena Korkiamäki vihjaa parhaillaan valmisteltavan yhteistyötä TCD:n Sosiaalityön ja sosiaalipolitiikan laitoksen sekä Tampereen yliopiston Sosiaalityön tutkinto-ohjelman (ja Porin yksikön) välillä.

- Tähän liittyen olemme suunnittelemassa Robbie Gilliganin vierailuprofessuuria Suomeen, myös Poriin, ensi syksynä sekä ERASMUS-vaihto-ohjelman lanseerausta yksiköiden välille, Korkiamäki kertoo.

Yliopistoyhteisö

- Kampusalue on uskomattoman kaunis vanhoine tylypahkamaisine rakennuksineen, kertoo Korkiamäki.

TCD on vanha ja perinteikäs yliopisto, joka on perustettu 1500-luvulla. Perinteikkyys näkyy Korkiamäen mukaan muun muassa säilytetyssä historiassa, kuten yksityisenä professoriklubina, miesten vessan kylpyammeena sekä valmistuvien kaavuissa.

Hiihtolomalla Suomessa

Korkiamäki ehti kahden viikon ajan käydä Suomessa nauttimassa aurinkoisista pakkaspäivistä, ennen kuin työt veivät takaisin Irlantiin. Varsinaista lomaa Korkiamäki ei ehtinyt viettämään, mutta mukavaa vaihtelua oli mahdollisuus työskennellä kotoa käsin ja ulkoilla upeassa talvisäässä.

- Nautin paljon kotona olosta ja mahdollisuudesta viettää aikaa perheen parissa.

Talvi yllätti Dublinin

Korkiamäen Suomen vierailun jälkeen Dublinin säätilassa ehti tapahtua harvinainen käänne ja kaupunki peittyi lumeen.

- Näin talviset kelit ovat täällä kyllä todella poikkeuksellista! Kuulemma 37 vuotta sitten on viimeksi ollut tällaista.

Irlantilaisten vakava suhtautuminen lumeen on yllättänyt Korkiamäen.

- Hauskaahan tämä on ollut seurata, miten täällä mennään ihan paniikkiin lumen ja pakkasen takia. Enpä ole ennen lumentulon takia ollut ulkonaliikkumiskiellossa!