Täydellisen kesän resepti

Juhannus kolkuttelee ovella ja ahkera puurtaminen sekä työelämässä että koulumaailmassa saa taas pienen ansaitun tauon. Suvivirsi on laulettu, todistukset jaettu, viimeiset tentit hikoiltu ja luennot lusittu. Työpöydästäkin näkyy paperipinojen alta enemmän puhdasta pintaa.

On aika oikaista itsensä aurinkotuoliin, taittaa kädet niskan taakse, heittää heinän korsi suupieleen ja vetää syvään henkeä. Vaikka kaikki eivät tietenkään lomaile perinteiseen malliin eli putkeen täydet neljä viikkoa juhannuksesta, on silti hyvä hellittää edes vähän, erityisesti tulevina mittumaarin pyhinä. Läppärin akunkin on annettava hengähtää. Arjen hektisyyttä tasapainottaakseen, on hyvä olla joskus jouten. Kesäloman tarkoitushan on ladata omaa henkistä akkua ja kerätä energiaa pitkää talvea, töitä ja opintoja varten. Ota itsellesi aikaa, nauti kodista ja perheestä, tee asioita joita et muuten muka ehdi ja taas jaksat syksyn kiireitä ihan uudella otteella.

Lapsuuden kesät olivat täynnä mahdollisuuksia. Sen jälkeen kun vihreäkantinen todistus oli painettu käteen, opettaja vieräyttänyt pari jäähyväiskyyneltä ja kotona kukkamekko vaihdettu shortseihin, taivas oli auki. Lomapuuhailujen lista oli tuolloin loputon. Ainakin piti käydä jäätelöautolla – mielellään useampaan kertaan, tehdä eväsretki metsään, veistellä tikkuja linkkupuukolla, nukkua teltassa, uida paljon paljon paljon, käydä Yyterissä upottamassa varpaat hiekkaan, kieppua Särkänniemen laitteissa, kyläillä mummilassa, ahmia kirjastosta Viisikoita, antaa siileille maitoa, istua mato-ongella ja viettää suloinen sadepäivä rakennellen sohvamajoja sisätiloissa.

Onhan meillä aikuisillakin kesäloman puuhalista, mutta se näyttää usein aivan toisenlaiselta. Siinä on usein terassin maalausta, pakollisia sukulointireissuja toiselle puolelle Suomea, tekemättömiä työprojekteja, rästitenttejä, gradun viimeistelyä, sähköpostin tarkastamista ja kesäkuntoon viimehetkillä pääsemistä. Ei kuulosta kauhean houkuttelevalta, vaikka lomassahan pitäisi olla nimenomaankyse nautinnosta. Mindfullness on nykyään kamalan trendikästä. Ihmisiä kehotetaan tekemään löytöretki minuuteen, olemaan läsnä ja tavoittelemaan täydellistä rentoutusta. Tämä on tietysti erinomaista, mutta eikö sen pitäisi tulla luonnostaan ja ilman suorittamista? Siksi kannattaakin palata lapsuuteen ja muistella sen täydellisen kesän ”to do”-listaa.

Vaikka opiskelu kannattaa aina ja kasvattaa henkistä pääomaa, on joskus hyvä vilkaista peruutuspeiliin. Kymmenenvuotias minä on ollut täynnä suurempaa viisautta. Tuolloin, vielä ilman vuosien opintoja, henkisen kasvun kursseja ja juuri minkäänlaista elämänkokemusta, on se pieni tyttö jo silloin tiennyt, mistä täydellinen kesä on tehty. Jäätelöstä, vesipyssyistä ja uimarannasta.

Rentouttavaa kesää Sinulle ja verkkaisia hetkiä ennen syksyn aherrusta.

Veera Forsbacka
markkinointipäällikkö
Kauppakeskus ja kaupunkikortteli Puuvilla