Tasapainossa opiskelun ja työn välillä

Porilainen Linda Lautamäki löysi itselleen oikean alan ensi yrittämällä. Turun yliopiston Porin yksikössä Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmassa maisteriopintojaan viimeistelevä Lautamäki on jo opintojen aikana työllistynyt omalle...

Porilainen Linda Lautamäki löysi itselleen oikean alan ensi yrittämällä. Turun yliopiston Porin yksikössä Kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelmassa maisteriopintojaan viimeistelevä Lautamäki on jo opintojen aikana työllistynyt omalle alalleen.

- Minulla on ollut onni päästä työskentelemään Satakunnan Museossa, Korsmanin talossa ja nyt Ahlströmin ruukkialueella Noormarkussa, kulttuuriperinnöntutkimusta pääaineenaan opiskeleva Lautamäki sanoo.

Opintojen yhteydessä Rosenlew-museossa tehty harjoittelu antoi kokemuksen ja oppien lisäksi Lautamäelle myös pro gradun aiheen.

- Alkuvaiheessa oleva graduni käsittelee Rosenlewin tehdasurheilun kulttuuriperintöä, kertoo Lautamäki.

Aikataulutuksen lyhyt oppimäärä

Joskus töiden ja opintojen yhteensovittaminen on hankalaa. Muutamilta luennoilta on ollut pakko olla pois töiden takia ja Lautamäki kiittelee opettajiaan ymmärtäväisyydestä.

- Nyt minulla on enää vähän läsnäolokursseja ja verkkokurssit ovat mahdollistaneet töiden tekemisen joustavasti.

Vapaa-aikaa ei töissä käyvällä opiskelijalla liikaa ole. Uuden vuoden koittaessa Lautamäki uskoo sitäkin ilmaantuvan, kun kaikki kurssit on suoritettu ja ajan voi jakaa vapaammin gradua kirjoittaessa.

- Syksy on ollut todella kiireinen ja olen ehtinyt käydä esimerkiksi kuntosalilla vähemmän kuin haluaisin, Lautamäki kertoo.

Humanistista on moneksi

Museotyö siintelee valmistumisen jälkeen Lautamäen toiveissa. Hän kuitenkin tunnustaa kulttuurialan realiteetit ja työllistymisen haasteet. Työllistymismahdollisuuksia parantaakseen Lautamäki opiskelee sivuaineenaan johtamista ja organisointia Turun yliopiston kauppakorkeakoulussa. Pelkkää laskelmointia sivuaineen valinta ei kuitenkaan ole.

- Johtaminen kiinnostaa minua ja koen, että kulttuurialalla on hyvä olla myös kauppatieteellistä osaamista, sanoo Lautamäki.

Kun kulttuuriperinnöntutkimuksen gradu keväällä valmistuu, saattaa tuore filosofian maisteri kolkutella kauppakorkeakoulun ovia vielä pontevammin. Tähtäimessä on asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Porin yliopistokeskuksessa.

- On hienoa, että Porissa on nykyään monenlaisia opiskelumahdollisuuksia. Minulla ei ole lähiaikoina kiinnostusta lähteä täältä pois, Lautamäki kertoo.

Kotikaupungissaan viihtyvä nuori nainen on opintojensa aikana ehtinyt nähdä maailmaa karhukaupungin ulkopuolellakin. Vaihto-opiskelu Iso-Britannian Chesterissä ja Kanadan Lakeheadissa ovat avartaneet ajatusmaailmaa ja kohentaneet kielitaitoa.

- Hyvästä englanninkielen taidosta on etua varsinkin Ahlströmillä, kun opastan paljon ulkomaisia yritysvieraita, sanoo Lautamäki. 

Vaikka työ kulttuurialalla houkuttelee eniten, Lautamäki sanoo olevansa avoin monenlaiselle työlle.

- Uskon, että mikä tahansa tuleva työni onkin, muokkaan siitä omannäköiseni unelmaduunin.