Tiedon asiantuntija

Tietoasiantuntija Teppo Hjelt tietää mistä ja miten tietoa etsitään. Porin tiedekirjastossa 10 vuotta työskennellyt Hjelt kokee olevansa tieteen näköalapaikalla.- Olen aina ollut kiinnostunut tieteellisestä tutkimuksesta, vaikka itse en tutkijan uralle...

Tietoasiantuntija Teppo Hjelt tietää mistä ja miten tietoa etsitään. Porin tiedekirjastossa 10 vuotta työskennellyt Hjelt kokee olevansa tieteen näköalapaikalla.

- Olen aina ollut kiinnostunut tieteellisestä tutkimuksesta, vaikka itse en tutkijan uralle lähtenytkään. Tiedekirjastossa saan makupaloja monilta tieteenaloilta ja uusimmat tutkimukset ovat heti käden ulottuvilla, kertoo Hjelt.

Harjavallasta kotoisin oleva Hjelt on ennen tiedekirjastopestiään opettanut matematiikkaa Vaasan ammattiopistossa ja ammattikorkeakoulussa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Koti-ikävä sai miehen jäämään vuorotteluvapaalle 2000-luvun alkupuolella ja palaamaan Satakuntaan. Samalla Hjelt aloitti informaatiotutkimuksen opinnot Tampereen yliopistossa.

- Vaimoni sai töitä Porista. Palasin yksin Vaasaan ja opiskelin vuoden verran työn ohessa. Sitten lopetin matematiikanopettajana ja viimeistelin informaatiotutkimuksen opintoni päätoimisena opiskelijana, Hjelt kertoo.

Opiskelu kannatti, sillä pian opintojen loppumisen jälkeen Hjelt löysi työpaikan tiedekirjastosta.

- Kun tulin taloon, kirjasto oli Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Pori yksikön alaisuudessa. Nykyään olemme osa TTY:n kirjastoa, Hjelt sanoo.

Muutoksen tuulia

Hjeltin titteli on vuosien myötä vaihtunut suunnittelijasta kirjastonhoitajan kautta nykyiseen tietoasiantuntijaan. Muutoksia on tapahtunut niin ikään kirjaston tiloissa ja toiminnoissa sekä henkilöstössä. Koko kirjasto sai uuden raikkaamman ilmeen ja kirjaston omatoimikäyttöön palveluaikojen ulkopuolella siirryttiin elokuun lopussa.

- Kirjaston tilauudistusten suunnittelussa olivat mukana yliopistokeskuksen henkilökunta ja opiskelijat. Ryhmän vetäjänä toimi Porin tiedekirjaston esimies TTY:n pääkirjastosta, kertoo Hjelt.

Kirjaston uudistetut tilat ovat saaneet paljon positiivista palautetta ja muutenkin opiskelijat ovat ottaneet kirjaston omakseen. Myös ryhmätyötila on ahkerassa käytössä. Porin yliopistokeskuksen opiskelijat ja henkilökunta voivat käyttää kirjaston tiloja ja lainausautomaatteja myös iltaisin ja viikonloppuisin kirjautumalla tilaan omalla sähköavaimellaan.

- Omatoimikäyttö on myös toiminut hienosti. On mukavaa tulla töihin, kun täällä on jo ihmisiä vastassa. Toisaalta kirjasto ei jää tyhjilleen, kun me työntekijät lähdemme iltapäivällä kotiin, Hjelt sanoo.

Porin tiedekirjaston hyllyt notkuvat tekniikan, kauppa- ja yhteiskuntatieteiden, kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen sekä taiteen ja median aineistoa. Painetuista kokoelmista voi lainata muun muassa Porin yliopistokeskuksessa opetettavien kurssien oppimateriaalia, tutkimuskirjallisuutta ja yliopistokeskuksessa valmistuneita opinnäytteitä. Tieteellistä verkkoaineistoa on käytössä valtavasti, ,mikä helpottaa asiakkaiden tiedonhankintaa huomattavasti.  Lisäksi kirjaston kaukopalvelun kautta on mahdollista tilata aineistoa, jota Porin kirjastoista ei löydy.

- Toimenkuvaani kuuluu asiakaspalvelun ja neuvonnan lisäksi esimerkiksi tiedonhakuopetus yliopistokeskuksen opiskelijoille, Hjelt kertoo.

Hjelt muistuttaa myös, että kirjasto on avoinna kaikille, ei vain yliopistokeskuksen väelle.

Omanlaisensa yrittäjä

Vapaa-aikanaan tietoasiantuntija Hjelt pyrkii lukemaan, liikkumaan ja harrastamaan kulttuuria.

- Teen joka vuosi itselleni uuden vuoden lupauksen, että lukisin enemmän, kävisin elokuvissa, teatterissa ja konserteissa useammin. Olen tässä suhteessa yrittäjä. Aikomukseni jäävät turhan usein yrityksen asteelle, kun valitsen monesti mieluummin kotisohvan ja karkkipussin kuin rockbändin keikan, sanoo Hjelt.

Vuonna 2016 Teppo Hjelt lupaa keskittyä lukemiseen ja jättää muut yritykset seuraaville vuosille.