Työmahdollisuuksia ulkomailta

Helmikuisena keskiviikkona järjestetty rekrytointi- ja työelämätapahtuma European Job Day täytti Porin yliopistokeskuksen aulan messuständeillä ja ulkomaalaisilla vierailla. Tapahtumassa tuotiin esiin työmahdollisuuksia eri Euroopan maissa. Paikalle oli saapunut esittelijöitä muun muassa Saksasta, Espanjasta, Pohjoismaista ja Baltiasta.

Avauspuheenvuoron pitänyt Satakunnan ELY-keskuksen ylijohtaja Marja Karvonen oli tyytyväinen siihen, että yhdeksättä kertaa järjestettävä European Job Day saatiin nyt Poriin.

– Tapahtuma on aikaisemmin järjestetty vain Turussa, joten on hienoa, kun ulkomaalaiset työnantajat saatiin tällä kertaa Satakuntaan. Syynä tähän saattaa olla aikaisempi, hyvin onnistunut ulkomaalaisten työllistämisprojektimme, Karvonen mainitsi.

Hän kannusti nuoria tarttumaan mahdollisuuteen päästä työskentelemään ulkomaille.

– Työn ja työntekijöiden vapaa liikkuvuus Euroopassa on tärkeä asia, ja sitä kannattaa hyödyntää.

Opi virheistäsi, tavoittele unelmiasi

Päivän aikana yliopistokeskuksen luentosaleissa pidettiin tietoiskuja ja luentoja muun muassa kesätyöstä ja harjoittelusta ulkomailla sekä EURESin tarjoamasta EU-rahoitustuesta ulkomailla tapahtuvaan työskentelyyn. Ulkomaalaisilla opiskelijoilla ja työnhakijoilla oli puolestaan mahdollisuus kuulla englanninkielisiä tietoiskuja työskentelystä Suomessa.

Heti aamulla luentosalin veti täyteen tuottaja-toimittaja Arman Alizad, joka puheessaan rohkaisi kuulijoita tavoittelemaan rohkeasti unelmiaan.

– En olisi nyt unelmatyössäni, ellen olisi aina pyrkinyt tekemään omaa juttuani. Välillä olen tehnyt asiat vaikeimman kautta, enkä myöskään välttynyt virheiden tekemiseltä. Kaikesta olen kuitenkin oppinut jotakin, ja juuri siksi virheiden tekeminen kannattaa, Alizad sanoi.

Alizad aloitti työuransa räätälinä ja vaatturina päästyään sinnikkyydellään yhden Suomen mestarivaattureista oppiin. Monien vaiheiden kautta hän pääsi tekemään omia tv-ohjelmiaan Kill Arman sekä Arman ja viimeinen ristiretki. Nyt ohjelmia on esitetty jo yli sadassa maassa.

– Olen aina halunnut kehittyä ja kokeilla uusia, erilaisia asioita. Kaikki, mitä olen saanut tehdä ja kokea, on muistuttanut kiitollisuuden merkityksestä ja siitä, että kaikilla tässä maailmassa ei ole mahdollisuutta samaan, Alizad muistutti.

TE-toimisto palvelee myös työnantajia

Työnvälityksen asiantuntija Mervi Lehtinen Satakunnan työ- ja elinkeinotoimistosta kertoi, että heidän pisteellään oli päivän aikana riittänyt hyvin kävijöitä.

– Eniten on kiinnostanut CV-netti -palvelumme. Siellä rekisteröitynyt työnhakija on helposti useamman työnantajan tavoitettavissa. Monelle on tullut yllätyksenä se, ettei CV-nettiin rekisteröityäkseen tarvitse olla TE-toimiston asiakas.

– Myös työnantajien kannattaa ehdottomasti hyödyntää CV-nettiä. Tarjoamme yrityksille myös muuta apua uusien työntekijöiden palkkaamiseen, kertoo Lehtinen.

TE-toimisto voi esimerkiksi järjestää teemallisia rekrytointitilaisuuksia, joihin alasta kiinnostuneet työnhakijat voivat saapua. Kaikki palvelut ovat yrityksille maksuttomia.

European Job Day -tapahtuman järjestivät yhteistyössä Satakunnan työ- ja elinkeinotoimisto sekä eurooppalainen työnvälitysverkosto EURES.