Uudenlaista opiskelijatoimintaa - Speksi!

Speksi on opiskelijateatterin muoto, jonka juuret ovat 1500-luvun Uppsalassa. Tällöin speksiä käytettiin latinan opetukseen klassisten teemojen avulla. Siitä nimikin juontaa juurensa - kyseessä oli monimutkaisten aiheiden selkeä selitys eli sen speksi. Suomessa Speksi vakiintui 1990-luvulla. Nyt tämä traditio on myös rantautunut Poriin.

- Pari vuotta sitten Raumalla aloitettiin speksitoiminta, ja mä ajattelin et kyllä se tännekin pitää saada. TuKyn speksin hauskan esityksen nähtyäni mietin, että miks meillä ei ole tällaista, ei me voida ketään niin paljon ujompia olla, naurahtaa PoriSpeksin perustaja ja puheenjohtaja Jenni Jäntti.

Jäntti on aina ollut kiinnostunut teatteritoiminnasta, ja omaa jonkin verran historiaa näytelmän ja ilmaisutaidon puolelta. Porin ylioppilasteatterikin on kokeiltu.

- Olin ylioppilasteatterissa yhden vuoden, mutta en kokenut sitä omaksi ympäristökseni. Speksi on uutta myös minulle, joten hieman jännittää miten kaikki lähtee käyntiin, Jäntti sanoo.

Perustamiskokous virallisti toiminnan

23.4.2018 pidetyssä perustamiskokouksessa oli jännitys katossa.

- Olin ihan paineissa, kun ketään ei tuntunut saapuvan paikalle. Jos ketään ei tulisi paikalle, ei hallitusta saataisi kasaan,  Jäntti mainitsee.

Virallinen toiminta vaatii, että järjestö voi muodostaa hallituksen vaadittavilla jäsenillä - puheenjohtaja ja sihteeri on pakko olla. Onneksi kiinnostuneita oli juuri tarpeeksi.

PoriSpeksin hallitus muodostuu puheenjohtajan lisäksi sihteeri Milla Hautaojasta, sekä perusjäsen Annu Voipiosta ja Kalle Taimistosta. Hallituksen kasaamisen myötä voi jatkosuunnitelmia alkaa toteuttaa.

- Ennen syksyn alkua pitäisi tehdä käsikirjoituspohja. Sitten myös pitää tehdä hallinnollinen puoli kuntoon, kuten pankkitilin avaaminen sekä avustusten hakeminen, että saadaan toiminta kunnolla käyntiin, kertoo Jäntti.

Myös seuraavia tapaamisia ja rekryiltoja on suunniteltu.11.9.2018 on infotilaisuus ja syyslukukauden orientaatioviikolla Jäntti on mukana esittelemässä speksiä uusille opiskelijoille.

Tulevaisuuden visiot

Syksyllä olisi tarkoitus panostaa yhä enemmän rekrytointiin. Ensimmäinen speksiesitys on jo kiikarissa.

- Toivoisin, että syksyllä tulee sen verran porukkaa lisää mukaan, että saataisiin speksi tehtyä. Onnistuu se pienelläkin joukolla, mutta isolla porukalla olisi työtaakka helpompi kantaa. Ensimmäiset esitykset ovat suunnitteilla helmi-maaliskuuksi ja odotan sitä varovaisen toiveikkaasti. Varasuunnitelmat ovat kuitenkin jo olemassa, sanoo Jäntti.

Puheenjohtaja toivookin, että Speksi houkuttelisi uusia jäseniä erilaisuudellaan.

- Speksi on erilaista opiskelijatoimintaa, jossa voi päästä toteuttamaan omia taiteellisia pyrkimyksiään. Ei tarvita mitään huipputaiteilijoita, sillä speksiä ei oteta liian vakavasti!

Speksi yhdistelee erilaisia taiteellisia esiintymiskeinoja. Juuri monipuolisuus on ollut sen valttikortti. Harrastuspohjalta lähdetään liikkeelle. Speksi on myös oiva tapa tutustua toisiin taiteesta ja esiintymisestä kiinnostuneisiin.

- Jos haluaa kasvattaa sosiaalisia piirejä yli tiedekuntarajojen, on PoriSpeksi sopiva paikka siihen, Jäntti kertoo.

PoriSpeksin sivut ja yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.facebook.com/PoriSpeksi