Uusi ja erilainen opiskelijayhdistys

Kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta 2018 jää Satakunnassa historiaan Satakunnan Opiskelijareserviläiset ry:n syntymäpäivänä. Kymmenkunta maanpuolustuksesta kiinnostunutta opiskelijaa vastasi Opiskelijain Reserviupseeripiirin puheenjohtajan Pekka Sillanpään ja Satakunnan Reserviupseeripiirin puheenjohtajan Eemeli Lappalaisen kutsuhuutoon saapua paikalle Porin yliopistokeskukseen keskustelemaan opiskelijareserviläisyhdistyksen perustamisesta Satakuntaan. Näin syntyi SORes ry.

Ohjelmassa oli leikkimielisen laserammunnan lisäksi perinteistäkin ohjelmaa: muun muassa Satakunnan Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Eemeli Lappalainen kertoi omakohtaisia kokemuksia reserviläistoiminnasta ja Porin Reserviupseerikerhon nuorisoupseeri Juha Juhola esitteli tilaisuuden päätteeksi paikalliskerhon toimintamuotoja ja kerhon tarkoitusperiä.

Satakunnan Opiskelijareserviläiset ry:n perustamiskokouksessa 19.3. yhdistyksen varapuheenjohtajaksi valittiin Susanna Oksanen. Oksanen on pitkäaikainen maanpuolustustoiminnan harrastaja.

- Olen osallistunut jo yli 10 vuoden ajan satunnaisesti Maanpuolustuskorkeakoulun kursseille, koska kursseilla oppii hyviä taitoja joista on hyötyä arjessakin. Monia samoja taitoja voi oppia myös partiotoiminnassa. Koulutus tukee puolustusvoimien, muiden viranomaisten ja kansalaisten valmiutta toimia normaali- ja poikkeusoloissa, kertoo Oksanen.

Oma korsi kekoon

Vaikka yhdistystä perustamassa olikin mukavasti osanottajia, Susanna Oksanen toivoo, että muitakin maanpuolustustoiminnan taidoista kiinnostuneita löytyy mukaan toimintaan.

- Uskon, että minullakin voi olla oma korteni kannettavaksi lähimmäisteni turvaksi jos tilanne joskus sitä vaatii, oli sitten kyse normaalioloista tai poikkeusoloista, sanoo Oksanen.

Tulevilta toimintavuosilta Oksanen toivoo mukavaa yhdessäoloa järkevän ja hyödyllisen tekemisen parissa.

- Odotan myös oppivani uusia taitoja, jotka siltä osin rakentavat tätä yhteiskuntaa, että voin olla omalta osaltani hyödyksi ja avuksi, olla osa yhteiskunnan rattaita, vaikeammassakin tilanteessa.

Mukana laaja kirjo opiskelijoita

Kuten yhdistyksen nimestäkin käy ilmi, kyseessä on kaikille Satakunnan opiskelijoille avoin yhdistys. Vaikka yhdistys hallinnollisesti kuuluukin Suomen Reserviupseeriliittoon, niin jäsenten ei tarvitse olla upseerin sotilasarvossa tai edes suorittanut asepalvelusta. Kiinnostus maanpuolustustoimintaa kohtaan riittää.

Veera Mäkitalo, muutaman muun lisäksi, on maisemantutkimuksen opiskelija Turun yliopiston puolelta, mutta uudessa yhdistyksessä on muualtakin osallistujia.

- SAMKista on aika paljon porukkaa. Lisäksi pari jäsentä on Turun kauppakorkeakoulun puolelta ja mukana on myös kaksi ei-opiskelijaa, kertoo Mäkitalo.

Yhdistyksen tuore puheenjohtaja Mäkitalo odottaa yhdistyksen tiimoilta yhteistä tekemistä, tutustumista uusiin kohteisiin ja tietenkin kokemusta uuden yhdistyksen käynnistämiseen liittyvistä asioista.