Vähäsen vauhdikas valmistuminen

Marjut Vähänen on ollut vauhdikas ja tehokas opinnoissaan. Niin voi olettaakin, kun alla on punainen Jaguar ja taskussa oli jo ennestään tekniikan lisensiaatin ja eMBA:n paperit.Nyt Vähänen valmistuu kauppatieteen maisteriksi.

Marjut Vähänen on ollut vauhdikas ja tehokas opinnoissaan. Niin voi olettaakin, kun alla on punainen Jaguar ja taskussa oli jo ennestään tekniikan lisensiaatin ja eMBA:n paperit.

Nyt Vähänen valmistuu kauppatieteen maisteriksi. Opinnot Asiantuntijaorganisaation liiketoimintaosaamisen koulutusohjelmassa alkoivat syksyllä 2016, ja gradun työstäminen alkoi helmikuussa 2017. Vähänen sivuaakin aiempaa maisteriohjelman valmistumisennätystä.

- Halusin tekniikan koulutuksen oheen markkinointiosaamista. Samalla tuli opiskeltua teollisuustaloudesta ylimääräinen sivuaine.

- Yliopistokeskuksen kampus on hyvä paikka opiskella. Kauppakorkeakoulu ja Teknillinen yliopisto täydentävät hyvin toisiaan, ja opetus on korkeatasoista, Vähänen kehuu tyytyväisenä opinahjoaan.

Kuka ostaa prosessiautomaatiopalveluja ja miten?

Ja kun Vähänen tekee, tulos ei ole ihan vähäinen. Pro gradun aihe oli Asiakkaan hankintaprosessit toimittajan kansainvälistymisen tukena – Tapaus Valmet Oyj.

Tutkimuksessa tarkastellaan Euroopassa toimivien pienen mittakaavan LNG- ja biokaasulaitosten hankintaprosesseja. Keskeistä oli tutkia, kuka ostaa laitoksiin liittyviä prosessiautomaatiopalveluja ja miten. Tämä auttoi selvittämään, miten palveluita tarjoavan yrityksen kannattaa mennä kansainvälisille markkinoille.

- Työtä olisi voinut pilkkoa pienemmiksi tutkimuksiksi. Sain kuitenkin vastaukset niihin kysymyksiin, joita lähdin selvittämään, Vähänen toteaa.

Erinomaisen arvosanan saaneeseen opinnäytetyöhön on oltu Tampereen Valmetilla  tyytyväisiä.

- He pääsevät hyödyntämään markkinoiden tuntemusta. Koska he ovat vasta menossa markkinoille, tutkimus antaa arvokasta tietoa, Vähänen selventää opinnäytetyön merkitystä toimeksiantajalle.

Toimiala on kasvava, ja osalla tutkimukseen osallistuneista yrityksistä liiketoiminta on vasta alkuvaiheessa, joten ne ovat potentiaalisia asiakkaita.

Seikkailu mukavuusalueen ulkopuolelta

Vähäsellä oli ensin toinen, tuttu ja turvallinen tutkimusaihe.

- Mietin, että olisi kiva oppia uutta, koska sitä varten olemme täällä, joten vaihdoin aihetta, hän sanoo.

Opinnäytetyön aihe löytyi oman ilmoituksen avulla Linkedinistä.

- Sain useita yhteydenottoja, joista valitsin Valmetin, Vähänen kuvailee aiheen löytymistä.

Mahdollisia asiakkaita Valmetille piti etsiä eri lähteistä, kuten Finpron ja EU:n komission raporteista.

Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeilla ja haastatteluilla, ja tutkimukseen osallistui yrityksiä  ympäri Eurooppaa. Vähänen  asioi yritysten kanssa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja ranskaksi.

Vähäsen työssä oli kaksi tutkimuskysymystä, jotka ohjasivat työtä, toinen liittyi hankintaprosesseihin, toinen kansainvälistymiseen.

Terveiset gradunsa kanssa painiville

Tammikuussa Vähänen palaa takaisin työelämään. Hän aikoo kuitenkin pitää yhteyttä opiskeluryhmäänsä.

- Opiskelu oli positiivinen kokemus, ja opiskeluryhmän yhteisöllisyys oli hienoa. Ryhmä myös tuki ja auttoi aina toisia, kun apua tarvittiin, Vähänen päättää.

Moni samana syksynä aloittanut kirjoittaa parhaillaan omaa pro graduaan.

- Gradussa alku on hankalin. On tärkeätä löytää aihe, joka oikeasti kiinnostaa. Työ vie mennessään, kun pääsee oikealle polulle ja löytää sen punaisen langan, Vähänen vinkkaa.