Verkostoja Espanjan auringossa

Tuttu espanjalainen kollega tiesi, että sosiologian yliopistonlehtori Eriikka Oinonen on tutkinut ja kokeillut luovien menetelmien käyttöä sosiaalitieteellisessä tutkimuksessa, esimerkiksi tarinallisen aineiston ja kuvakerronnan kautta. Niinpä kollega...

Tuttu espanjalainen kollega tiesi, että sosiologian yliopistonlehtori Eriikka Oinonen on tutkinut ja kokeillut luovien menetelmien käyttöä sosiaalitieteellisessä tutkimuksessa, esimerkiksi tarinallisen aineiston ja kuvakerronnan kautta. Niinpä kollega esitti pari vuotta sitten toiveen, että Oinonen voisi tulla Barcelonan yliopistoon pitämään heille kurssin aiheesta. Vuonna 2015 Oinonen lähti ensimmäiseen Erasmus-opettajavaihtoonsa.

- Viiden päivän opettajavaihdossa minulla oli 8 tunnin viikko-opetusvelvollisuus. Samalla pystyin keräämään aineistoa espanjalaisten opiskelijoiden joukosta omaa tutkimustani varten, Tampereen yliopiston Porin yksikössä työskentelevä Oinonen kertoo.

Oinosen kiinnostuksen kohteena on elämänvaihe, jolloin opiskelijat siirtyvät työelämään. Miten he määrittelevät itselleen hyvän elämän, työn roolin ja merkityksen? Tutkimusaineiston keruuta varten hän esimerkiksi pyysi barcelonalaisia opiskelijoita valitsemaan kuvan, joka kuvastaa heidän tunnettaan opiskelujen loppuessa ja työelämän häämöttäessä edessä.

Suunnitelmissa kurssiyhteistyön kehittäminen

Sittemmin Oinonen on ollut opettajavaihdossa toisenkin kerran. Lähteminen on helppoa, kun maa ja espanjalaiset kollegat ovat tuttuja. Yhteistyö juontaa juurensa jo Oinosen väitöskirjantekoajoilta.

- Pitkän tähtäimen suunnitelmamme on toteuttaa kurssi, jolla opiskelisivat samaan aikaan sekä suomalaiset että espanjalaiset opiskelijat. Kurssin yhteydessä voisi hyvin toteuttaa myös opettajavaihtoa, Oinonen esittelee.

Porin yksikössä pyritään jatkossa toteuttamaan enemmän kursseja kansainvälisyysnäkökulmasta. Jo kurssin suunnitteluvaiheessa tiedossa voisi olla ulkomailta Erasmus-vaihtoon tuleva opettaja.

Oinonen kävi hiljattain myös konferenssimatkalla Portugalin Ericeirassa, jossa kokoontui Euroopan nuorisotutkijoiden verkosto. Kyseessä oli niin sanottu mid term -konferenssi suurten maailmanlaajuisten tutkimuskonferenssien välillä. Vain noin 50 hengen konferenssissa kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä.

- Ihmiset ovat samalla aaltopituudella keskenään, ja konferenssin pieni osanottajamäärä mahdollistaa aivan erilaisia kohtaamisia tutkijoiden välillä. Keskusteluja syntyy helposti, tutustutaan uusiin ihmisiin sekä vaihdetaan kuulumisia ja vinkkejä, Oinonen kuvailee innoissaan.

Uutena suuntana Latinalainen Amerikka

Erasmus-vaihtojaksojen lisäksi Oinonen on vuonna 2016 aloittanut nelivuotisessa Euroopan unionin ja Latinalaisen Amerikan välisessä INCASI-liikkuvuushankkeessa (International Network of Comparative Analysis at Social Inequalities), jonka tarkoitus on kannustaa opettajia ja tutkijoita kansainvälisyyteen ja yhteistyöhön.

Syksyllä 2016 Tampereen yliopistossa työskenteli hankkeen kautta tullut argentiinalainen tutkija, ja syksyllä 2017 saapuu toinen. Oinonen itse suuntaa tutkimusperiodille Argentiinaan vuonna 2018.

- Suomen lisäksi Euroopasta mukana ovat yliopistot Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta. Tutkimusryhmän yhteinen kieli on espanja, jota toki osaan, mutta kokoaikainen toimiminen vieraalla kielellä tuottaa silti haasteita. Lisäksi Euroopan komissiolle raportointia varten kaikki espanjaksi tuottamamme materiaali täytyy käännättää englanniksi, Oinonen summaa.

Hankkeen laajempi teema on globaali sosiaalinen eriarvoisuus Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Tutkijat käsittelevat teemaa muun muassa nuorison, työelämän ja perheen näkökulmista, ja tekeillä on jo yhteisiä julkaisuja.