Yleissivistys, oppi ja elämän suola

Porilainen VTM Antti-Jussi Vesa hurahti ALMA-ohjelmaan (Asiantuntijaorganisaatioiden liiketoimintaosaamisen maisteriohjelma) pari vuotta sitten ja nyt ollaan loppusuoralla. Antti-Jussin päättötyön aiheena on "Yhteiskuntavastuu Björn Wahlroosin puheessa".

Kauppatieteiden maisterin paperit miehellä on suunnitelmissa saada huhtikuun puolessa välissä.

- Oppiminen on koko iän kestävä prosessi. En osaa sanoa mikä minusta isona tulee, mutta ponnistelen joka päivä oppiakseni jotain uutta itsestäni, elämästä ja maailmasta, sanoo Antti-Jussi.

Unelmien opiskelupaikka

Antti-Jussi on opiskellut Turussa valtiotieteiden maisteriksi, mutta kauppatieteet ovat aina vetäneet puoleensa. Pientä jännitystä sisäänpääsyssä oli. Pisteenlaskussa työkokemuspisteet olivat jääneet huomiotta, ja kun asia oikaistiin, pääsi Vesa ensimmäisellä heitolla unelmiensa opiskelupaikkaan. Rakkaus kauppatieteisiin, halu kehittää itseään, into kartuttaa monipuolista osaamistaan sekä myös yleissivistys olivat vahvoja motivaattoreita.

- Yleissivistys tahtoo nykyisin helposti unohtua suorituskeskeisessä yliopistomaailmassamme, pohtii Antti-Jussi Vesa.

Matkanvarren takiaiset

Opiskelun lomaan Antti-Jussi pujotti työpaikan bränditoimistossa, paikat TY:n ylioppilaskunnan edustajistossa ja Porin Ylioppilasyhdistys Pointer ry:n puheenjohtajana. Aikaa ja energiaa riitti myös asettumiseen ehdolle kuntavaaleissa. Tämä kaikki, vaikka Vesa muistaa vastuuprofessorinsa korostaneen ensimmäisinä viikkoina ohjelman rankkuutta, ja kehottamaan kaiken muun kuin opiskelun hylkäämistä.

- Olen todella kiitollinen, että olen saanut aina kotoa tukea ja kannustusta mihin ikinä olenkin ryhtynyt, vaikka se onkin monesti tarkoittanut päivien venymistä iltaan, Antti-Jussi sanoo.

Hulinan keskellä on levolla Antti-Jussin elämässä tärkeä rooli. Ison projektin jälkeen kuuluu nauttia kalenterin tyhjyydestä, rauhassa kotona telkkarin ääressä. Nautinnoksi voi laskea myös illanvieton ystävien kanssa, kuntosalirääkin tai syventymisen viihdyttävään ja älyllisesti haastavaan kirjaan. Nämä kaikki vaativat aikaa.

- Aika onkin tärkein resurssimme, sitä emme saa takaisin. Siksi on muistettava elää siten, että käytämme aikamme täällä siitä nauttien, Antti-Jussi sanoo.

Porin opiskelija-aika on Vesasta ollut erittäin hyödyllistä, antoisaa ja palkitsevaa - yksi hänen elämänsä parhaista päätöksistä.

Uutta putkeen?

Antti-Jussi on kokeilunhaluinen ja avoin uusille ajatuksille, ja opiskellut yliopistossa uteliaana montaa eri alaa. Vieläkin Antti-Jussi Vesa suuntaa keulan kohti uusia apajia, kiikarissa tällä kertaa kasvatustieteen perusopinnot. Ahkera opiskelija uumoilee tilillänsä lepäilevän noin 590 opintopistettä. Hän toteaa elämän olevan jatkuvaa oppimista, kehuen UCPorin olevankin juuri tässä loistavan mahdollisuuden koko alueelle. Tekemäänsä työmäärää hän ei kadu.

- Päivääkään en vaihtaisi pois, vaikka kovin hulppeaa elämä ei ole ollut, Antti-Jussi muistelee haikeana, ja vinkkaa, että siinä se opiskelijaelämän suola taitaa piilläkin.