Ylioppilasteatteria porilaisvoimin

Porin ylioppilasteatteri sai tänä vuonna kunnian järjestää vuosittaiset Ylioppilasteatterifestivaalit. Tapahtuma järjestetään joka vuosi jossakin Suomen ylioppilasteatterikaupungissa.

Vuonna 2016 tapahtuma pidettiin Kuopiossa, ja 2018 teatteriväki suuntaa Joensuuhun. Tänä vuonna festivaali toi 21.-23.4. Poriin noin 300 ylioppilasteattereiden edustajaa ympäri Suomen, aina Helsingistä ja Rovaniemeltä saakka. Nyt järjestetyt festarit olivat järjestyksessään jo 37:nnet.

Ei paskempi teatterikattaus

Ylioppilasteattereita on Suomessa 14 ja ne kuuluvat kattojärjestö Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:hyn. Porin ylioppilasteatteri on SYTY ry:n jäsenteattereista nuorin. Ylioppilasteatterit ovat perinteisesti pyrkineet tekemään taiteellisesti kunnianhimoista, kantaaottavaa, rohkeaa ja omannäköistä teatteria. Myös Porin ylioppilasteatterifestivaaleilla nähdyissä esityksissä tartuttiin erilaisiin aiheisiin ja teemoihin raikkaalla ja monipuolisella otteella.

- Jokainen ylioppilasteatteri tuo festivaaleille omasta ohjelmistostaan itse valitsemansa esityksen, josta he saavat palautetta teatterialan ammattilaisista koostuvalta raadilta. Ylioppilasteatterifestivaali ei kuitenkaan ole kilpailutapahtuma, eikä raati valitse parasta esitystä. Sen sijaan viikonloppu on katsaus siihen, millaista näyttämötaidetta Suomen eri ylioppilasteattereissa tehdään, kertoo tämänvuotisen Ei paskempi -festivaalin tuottaja Liisa Remes.

Niin, porilaiset järjestivät siis Ei paskempi -nimisen festivaalin. Nimi ammentaa porilaisesta luonteenlaadusta ja mustasta huumorista. Porilainenhan kehuu sanomalla ”ei paskempi”  - se tarkoittaa, että kyseinen asia oli puhujan mielestä hyvä.

Porissa nähtiin viikonlopun aikana 13 teatteriesitystä sekä pääohjelmiston ulkopuolella off-ohjelmistona lastenmusikaali, nykytanssia sekä monologiesitys. Lisäksi perjantaina ja lauantaina Bar Kinossa pidettiin iltaklubit. Lauantain iltaohjelmistoon kuului perinteinen teattereiden välinen improvisaatiokilpailu, jonka voittaja oli tänä vuonna Joensuun ylioppilasteatteri.

Festarit järjestettiin yhdessä tehden

Festivaalin järjestäminen oli Porin ylioppilasteatterille suuri ponnistus. Käytännön järjestelyt ennen festivaalia ovat suurelta osin olleet festivaalin tuottajan Liisa Remeksen vastuulla, mutta teatterin jäsenten talkootyöllä oli myös suuri merkitys. Etenkin festivaaliviikonloppuna tehtävää riitti niin lipunmyynnissä, infopisteellä, kuljetuksissa ja tekniikassa kuin raatien sihteereinä.

Saamamme palautteen perusteella ihmiset viihtyivät festareilla ja järjestelyt sujuivat kaikkineen hyvin. Meillä on jäseniä vain noin 50, ja heistä iso osa osallistui jollakin tavalla festivaaliviikonlopun järjestämiseen ja toteutukseen, Remes kiittää.