Vieraskynä: Tiina Liivola

Yrittäjänä, kuten muussakin vastuunalaisessa työssä, saattaa jumiutua oman työnsä sisään ja vielä tarkemmin sanottuna – oman päänsä sisään.
Silmäys omaan työhön ulkopuolisen silmin

Yrittäjänä, kuten muussakin vastuunalaisessa työssä, saattaa jumiutua oman työnsä sisään ja vielä tarkemmin sanottuna – oman päänsä sisään. On liian lähellä nähdäkseen kokonaisuuksia. Jotta pääsisi analysoimaan omaa työskentelyään ja yrityksen toimintaa ”ulkopuolisen silmin”, on omista ympyröistä päästävä jollain tavoin askeleen kauemmas.

Löysin keinon siihen puolitoista vuotta sitten. Annoin houkutella itseni Creative Leadership -täydennyskoulutukseen (kesällä 2007 alkanut Creative Leadership -täydennyskoulutus oli osa Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön ja Taideteollisen korkeakoulun Porin taiteen ja median osaston yhteistä Creative Leadership -hanketta ja se toteutettiin yhteistyössä Suomen taideyliopistojen koulutus- ja kehittämisinstituutti IADE:n kanssa.)

Runsaan puolen vuoden mittainen kurssi, kuukausittain kaksi päivää kestävine lähiopetusseminaareineen oli juuri sopiva annostelu ajankäytön suhteen; sai riittävästi irtautumista työpisteestä, mutta se ei kuitenkaan vienyt liikaa työaikaa ja mikä parasta – se oli lähellä.

CL-täydennyskoulutuksen monipuolinen tarjonta antoi konkreettisia apuvälineitä luovaan ajatteluun ja johtamiseen. Kurssi oli hyvin intensiivinen henkilökohtaisine tutoreineen. Yhtenä kurssin tavoitteena oli omaan työhön kohdistuvan hankesuunnitelman valmistaminen. Hankkeen avulla uudet ideat ja ajatukset oli myös helpompaa valjastaa käytännön toimiksi.

Lähijaksot oli suunniteltu monipuolisiksi, käyttäen luennoitsijoina eri aihealueiden ammattilaisia eri puolelta maailmaa. Ilmassa olikin seminaareissa todellinen kansainvälisyyden huuma, josta kaiken kruununa opintomatka Pietariin.

Kurssin ja luennoitsijoiden lisäksi merkittävää oli myös tutustuminen muihin osallistujiin. Muiden kokemukset ja näkemykset, yhteiset ryhmätyöt ja keskustelutilaisuudet olivat yhtä tärkeitä tieto- ja kokemuslähteitä kuin itse kurssi.

CL-täydennyskoulutus oli siis osallistujilleen hyvin henkilökohtaista kasvua. Oppi ymmärtämään, että oli itse pahin este sille että mitään uutta ei synny. Ihmettelemään, miten oli voinut saada päänsä niin lukkoon että koko keho parkui.

On hämmästyttävää miten helposti ihminen vain juoksee vaikka ei jaksaisi. Itsensä pysäyttäminen on vaikeaa ja ajan antaminen itselleen – varsinkin jos ei edes huomaa tarvitsevansa sitä. Luovuus kuitenkin tarvitsee aikaa. Se on sen elinehto. Mukavuusalueelta ei helposti haluta pois ja oli järkyttävää havaita että vauhdista, stressistä, kiireestä ym. voi tulla se oma mukavuusalue, aivan huomaamatta

Kurssi auttoi irtaantumaan sen hetkisestä ajattelumallista, antamaan aikaa ajatuksille ja luovuudelle – nollaamaan ja näkemään uutta. Viimeisen vuoden ajan olen saanut ammentaa omaan työhöni kurssin aikana auenneita ajatuksia, joita pitää myös päivittää koko ajan. Luovuus kun on uusiutuva luonnonvara.

Onneksi olemme niin onnekkaita että meillä on Porissa oma yliopistokeskus, kaikkine mielenkiintoisine anteineen – erilaisille tarvitsijoille. Pidetään siitä kiinni!

Tiina Liivola
Kirjoittaja on Mainostoimisto 400 kepposta Oy:n luova johtaja